Kan mijn Word-document nog gered worden?
Word zelf laten herstellen
Als u een beschadigd document tracht te openen, doet Word normaal gezien zijn best om dit document te herstellen. Als u vermoedt dat dit niet goed gebeurt, kunt u Word dwingen om dit zeker te doen bij het openen van een bestand ( Bestand ; Openen ). Selecteer in het dialoogvenster het beschadigde document en kies via het pijltje naast de knop Openen de optie Openen en herstellen .
Als uw document beschadigd geraakt is omdat Word crashte, dan schiet normaal gezien de Autoherstel-functie in actie. Als u Word dan weer opstart, ziet u links een venster waarin u een vorige versie van het document kunt terughalen. Als dat niet gebeurt, klik dan via Bestand ; Openen onderaan op de knop Niet-opgeslagen documenten herstellen . U kunt dan bladeren in de folder waarin de via Autoherstel bewaarde bestanden gedurende vier dagen opgeslagen worden. Open die bestanden één voor één tot u de juiste vorige versie vindt en bewaar die dan in een andere folder. U heeft dan wel een oudere versie van het document, maar u bent toch niet alles kwijt.
Zoeken naar een vorige versie
Als u in Windows 8.x de Bestandsgeschiedenis geactiveerd heeft ( Configuratiescherm ; Bestandsgeschiedenis – zie http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-8/how-use-file-history ), dan heeft Windows automatisch een kopie van de vorige versies van uw beschadigde bestand gemaakt. U selecteert dan het beschadigde bestand in de Windows Verkenner en in het tabblad Start drukt u op de knop Bestandsgeschiedenis . Selecteer de recentste versie, druk op Herstel en kijk of u ze kunt openen in Word.
Zoeken naar een tijdelijke versie
Word maakt – terwijl u aan een document zit te werken – ook een tijdelijke werkkopie in dezelfde folder als die waarin het bestand staat waaraan u werkt. Deze werkkopie verdwijnt wel meteen als u Word sluit. U kunt die echter mogelijk terugvinden met een herstelprogramma zoals Recuva ( http://www.piriform.com/recuva/ ). Laat die tool lopen op de folder waarin u aan het werken was, en zoek naar mogelijke werkkopieën (voor Word: bestanden met de extensie .asd en .wbk) met ongeveer dezelfde grootte en aangemaakt op ongeveer hetzelfde tijdstip als uw beschadigde bestand.
Herstel die werkkopie naar een aparte folder, en herbenoem het bestand met de juiste extensie .doc of .docx. Kijk of u dit bestand in Word kunt openen.
Als dat niet lukt: Word maakt, terwijl u aan een document werkt, ook allerlei tijdelijke hulpbestanden aan. Met wat geluk kunt u nog (een deel van) uw document terughalen uit zo’n hulpbestand. Zoek in de Windows Verkenner naar alle *.tmp of ~*.* bestanden en bewaar die in een aparte folder. Open ze in Word en kijk of ze iets van uw document bevatten. Tip. Er kunnen vele tientallen bestanden gevonden worden, dus begin met die hulpbestanden die qua grootte het dichtst bij uw beschadigde bestand liggen.
Excel en PowerPoint
De bovenstaande tips gelden ook voor de andere Office-programma’s. Vergeet niet om de Autoherstel-functie overal te activeren ( Bestand ; Opties ; Opslaan en dan de opslagfrequentie hoog genoeg instellen, bv. om de vijf minuten).