AANSPRAKELIJKHEID - 13.02.2015

Horecaondernemer aansprakelijk voor acties portier?

Het was al vaker in het nieuws: gedoe en geduw van portiers die in actie komen om de veiligheid te waarborgen. Ook op tv is het thema ‘hot’. Ingehuurd of bij u in dienst, hoe zit dat met de aansprakelijkheid als er schade ontstaat?

Ga er maar aan staan ... Portier zijn is een vak.Portiers moeten overtuigend en resoluut handelen (liever met woorden dan met vuisten), maar ze mogen ook weer niet al te hardhandig zijn.

Ingehuurde portiers of bij u in dienst?

Bij evenementen of op uitgaansavonden is het inzetten van beveiligingsmedewerkers soms zelfs verplicht gesteld door de gemeente. Vaak worden de diensten van portiers bij een extern beveiligingsbedrijf ingehuurd. Soms is er sprake van eigen personeel van de horecaondernemer. Als de portier schade veroorzaakt aan een bezoeker, maakt het voor de aansprakelijkheid nogal uit of er sprake is van de eerste situatie of van de tweede.

Sluiting is reëel risico. Het risico dat de portier verwikkeld raakt in een handgemeen met een bezoeker, is helaas vaak een feit. In dat geval kunnen ook de gevolgen voor de horecaondernemer verstrekkend zijn. Bij een ernstig incident kan de gemeente onder omstandigheden tot sluiting overgaan. De termijn van sluiting is per gemeente verschillend en hangt vaak samen met de ernst en de omstandigheden van het incident.

U bent aansprakelijk

Naast de sluiting kunt u ook aansprakelijk worden gesteld voor de schade die het slachtoffer heeft geleden als gevolg van het handelen van de portier. Hier komt de werkgeversaansprakelijkheid om de hoek kijken. In het algemeen bent u tegenover derden aansprakelijk voor fouten van uw werknemers/ondergeschikten.

Inhuur van beveiliging. Indien de portier in dienst is van het beveiligingsbedrijf dat door de horecaondernemer is ingehuurd, dan zal het beveiligingsbedrijf aansprakelijk zijn voor eventuele fouten van de portier en niet de horecaondernemer. Voor derden moet dan duidelijk zijn wie de (aan te spreken) werkgever van de portier is. Dit is duidelijker naarmate de portiers zich onderscheiden van uw personeel, bijvoorbeeld door het dragen van een portierspak met beveiligingsembleem.

Eigen beveiliging. Indien de portier wel bij u in dienst is (en bijvoorbeeld geen onderscheidende kleding draagt), dan is de (werkgevers)aansprakelijkheid sneller bij u aan te nemen. U bent dan immers zelf de werkgever. Als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid bij het handelen van de portier, dan kunt u als werkgever de betaalde schadevergoeding (deels) terugvorderen bij uw werknemer zelf. Dit heet: ‘regres nemen’.

Wat is wijsheid?

Naast het voordeel dat u bij externe inhuur ontzorgd wordt, beperkt externe inhuur het aansprakelijkheidsrisico jegens bezoekers die in een handgemeen raken met de portier. Wat blijft, is het risico op sluiting bij ernstige incidenten.

Tip. Dit risico is af te wentelen op het beveiligingsbedrijf in de opdrachtovereenkomst die u met hen sluit.

Hoe? Denk bijvoorbeeld aan een boete die het beveiligingsbedrijf moet betalen aan u als door toedoen van een portier de gemeente tot sluiting overgaat. De sluiting zelf is niet te voorkomen, maar de schade die daar voor u uit voortvloeit, is zo wel te verhalen op het beveiligingsbedrijf.

Beperk uw aansprakelijkheidsrisico in de opdrachtovereenkomst met het beveiligingsbedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een boete die aan u moet worden betaald als door toedoen van een portier de gemeente tot sluiting overgaat. De schade die daar voor u uit voortvloeit, is zo wel te verhalen op het beveiligingsbedrijf.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01