BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 13.12.2013

Wat als uw sociaalnetwerkaccount gekaapt wordt?

U heeft het misschien al meegemaakt: u krijgt ineens hele rare berichten van een twitteraar die u volgt of erger nog, uw eigen Twitter-account begint raar te doen. Wat kunt u doen als een van uw sociaalnetwerkaccounts gekaapt wordt?

Hoe merkt u het?

Als u een account heeft bij bv. Facebook, Twitter, LinkedIn of Google+, dan merkt u meteen dat er iets niet klopt als er plots statusupdates of tweets gepost worden die u niet zelf geschreven heeft of als er ‘likes’ of ‘favorieten’ uitgedeeld worden die u niet zelf toegekend heeft. Het kan ook subtieler: er worden achter uw rug privéberichten gestuurd naar al uw volgers (meestal met reclame voor vermageringsmiddelen), u begint ineens anderen te volgen die u helemaal niet interesseren of de inhoud van uw profiel wordt gewijzigd. In al die gevallen mag u er zeker van zijn dat iemand uw account gekaapt heeft. Hoe kan dat gebeuren?

1.U heeft uw wachtwoord weggegeven. Op andere websites wordt u soms gevraagd om in te loggen met uw Facebook- of Twitter-wachtwoord. Let er dan goed op dat u uw wachtwoord niet zomaar ingeeft in een loginscherm, maar dat u eerst kunt klikken op een knop met daarop Sign in with Facebook of Sign in with Twitter . Controleer of het loginscherm dat volgt, wel degelijk van Facebook of Twitter is (de url begint met https://facebook.com of https://twitter.com ). Let op! Een veelgebruikte truc bestaat erin dat een van de mensen die u volgt (en van wie het account zelf al gekaapt is) u een statusupdate of tweet stuurt met daarin een ingekorte url die ongemerkt naar een vervalste loginsite leidt. Let dus extra op voor verdachte updates of tweets met daarin een verkorte url.

2. U heeft de verkeerde app toegang gegeven. Soms bent u iets te snel bij het installeren van een spelletje op Facebook of bij het toelaten dat een webapp, iOS-app of Android-app toegang krijgt tot uw Facebook- of Twitter-account. Meestal let u er dan niet op dat zo’n gratis app vaak de toelating vraagt om in uw plaats berichten te plaatsen, nieuwe volgers aan te maken, enz. Sommige apps durven hier misbruik van te maken en overstelpen uw volgers bv. met allerlei overbodige reclametweets. Installeer dus alleen spelletjes of apps van betrouwbare bronnen.

Wat te doen als uw account gekaapt is?

1. Wijzig direct uw wachtwoord. Gebruikte u uw oude wachtwoord ook voor uw e-mail, verander het dan ook daar (zodat uw wachtwoord niet gereset kan worden via de klassieke optie ‘Wachtwoord vergeten?’). Check of het e-mailadres dat verbonden is met uw sociaal netwerk nog altijd naar uw juiste mailadres verwijst.

2. Ga bij uw sociaal netwerk naar de pagina met het overzicht van alle apps die toegang hebben tot uw account (bv. voor Twitterhttps://twitter.com/settings/applications en voor Facebookhttps://www.facebook.com/settings?tab=applications ). Trek de rechten in van apps die u verdacht vindt.

3. Neem contact op met de mensen die rare berichten of reclame vanuit uw account ontvangen hebben en laat hen weten dat die niet van u kwamen.

Wat te doen als het te laat is?

Kunt u niet meer binnenkomen in uw eigen account, neem dan contact op met de eigenaars van het sociaal netwerk: voor Facebook via https://www.facebook.com/hacked , voor Twitter via https://support.twitter.com/forms/signin , bij Google+ via https://support.google.com/accounts/answer/183733?hl=en en bij LinkedIn via http://help.linkedin.com/app/ask Het kan wel enige dagen duren voor u een reactie krijgt en enkele weken voor alles weer in orde is.

Het is niet zo uitzonderlijk dat sociaalnetwerkaccounts gekaapt worden om bv. in uw naam reclame rond te sturen. Wilt u dit vermijden, let dan altijd op waar en hoe u uw wachtwoord ingeeft en aan welke externe apps u toegang geeft.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01