Een patiënt altijd helpen ...
In een uitspraak van het Regionaal Medisch Tuchtcollege Amsterdam, 16.07.2013 (TGZRAMS:2013:14 2012/359V) kwam dit aan de orde.
Vaker in de fout?
Klacht IGZ. Het college moest oordelen over het handelen van een verloskundige in verschillende casussen. De klacht was ingediend door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Wat speelde er?
Tweeling op komst. In twee gevallen betrof het een vrouw die zwanger was van een tweeling en daarom door de plaatselijke verloskundige was overgedragen aan een gynaecoloog. De vrouwen gingen ‘gewoon’ naar hun gynaecologen maar vertelden daar niet dat zij ondanks alles van plan waren thuis te bevallen onder begeleiding van een verloskundige die hiertoe bereid was.
Bijpraten. De betreffende verloskundige werd via e-mails op de hoogte gehouden van de uitslagen van de reguliere zwangerschapscontroles. Ook zij informeerde de gynaecologen niet over het voornemen van de vrouwen.
Stuit. Een andere zwangere vrouw vroeg de verloskundige haar te begeleiden bij een thuisbevalling terwijl de baby in een onvolkomen stuit lag. De plaatselijke verloskundige had dit geweigerd en de vrouw doorverwezen naar een gynaecoloog.
Behandelingsovereenkomst beëindigen
College is duidelijk. Volgens het Verloskundig Vademecum 2003 is er sprake van een gewichtige reden voor de beëindiging van de behandelingsovereenkomst wanneer een verloskundige wordt gevraagd een zgn. ‘hoogrisicozwangerschap’ te begeleiden. Zo’n begeleiding valt buiten de deskundigheid van de verloskundige én buiten de zgn. ‘professionele standaard’. Hoogrisicozwangerschappen moeten worden overgedragen aan de tweedelijnszorg. En als de verloskundige dat niet doet, zal zij dit goed moeten motiveren.
Zelf beslissen
Dat kan ik wel ... De verloskundige vond dat de vrouwen zelf mochten beslissen op welke manier zij wilden bevallen en zij vond zich deskundig genoeg om hen hierbij te begeleiden.
Binnen de grenzen. Dit argument werd door het college ontkracht. Een zwangere vrouw mag zeker zelf haar bevallen inrichten zoals zij dat zelf wil, maar binnen de geldende regelgeving . Het Verloskundig Vademecum wordt als een veldnorm beschouwd die onderdeel uitmaakt van de professionele standaard. Een goed hulpverlener moet altijd volgens de professionele standaard handelen. De verloskundige had die veldnorm kennelijk als een vrijblijvend advies gezien.
Wat betekent dat voor de praktijk?
- Kunt u een patiënt niet (meer) behandelen binnen de professionele standaard? Zeg dan de behandelovereenkomst op.
- Zorg er wel voor dat de patiënt niet verstoken blijft van adequate zorg en draag haar over aan een ter zake deskundige collega.
- Geeft uw patiënt aan toch behandeld te willen worden door een hulpverlener die onvoldoende deskundig is? Blijf dan in gesprek, probeer de reden helder te krijgen en wijs op de medische risico’s.