Nog een jaar zekerheid met de VAR?
Als u zakendoet met een partij die een opdracht voor u uitvoert, kan deze partij achteraf wel eens als uw werknemer worden aangemerkt.
Of dat zo is, hangt af van de hiernavolgende drie criteria.
- Gaat het om een persoonlijke arbeidsverplichting (dus kan hij al dan niet willekeurige anderen sturen zonder uw toestemming)?
- Is er sprake van loon (ontvangt hij een vergoeding)?
- Is er werkgeversgezag (heeft u instructiebevoegdheid zoals voor een werknemer gewoon zou zijn)?
U kunt het risico voorkomen dat iemand achteraf fiscaal uw werknemer blijkt te zijn, door bij hem of haar een zogenaamde ‘VAR’ (Verklaring arbeidsrelatie) op te vragen. Dit is een verklaring van de Belastingdienst waaruit blijkt hoe deze persoon gezien wordt. Let op. Uitsluitend een VAR-winst uit onderneming (VAR-wuo) of een VAR-directeurgrootaandeelhouder (VAR-dga) bieden u zekerheid dat u fiscaal geen risico loopt. De werkzaamheden genoemd in de VAR moeten dan wel overeenkomen met de werkzaamheden voor u verricht. Verder moet de VAR geldig zijn én moet u een kopie van een ID-bewijs van deze persoon in uw administratie bewaren. Gedoe dus, maar dan weet u wel zeker dat u goed zit.
Nieuws. Toch is er besloten dat dit systeem moet verdwijnen, aanvankelijk per 2014. Bij brief van 22 mei jl. (nr. DB/2013/144 M) heeft de staatssecretaris echter gemeld dat die datum niet gehaald gaat worden. U kunt daardoor ook in 2014 nog de zekerheid hebben dat u niet met een werknemer van doen heeft ingeval er een VAR-dga of VAR-wuo is!