Past die BV mij nog wel?
Terugkeren uit BV
Reden tot heroverwegen. Waar mogelijk vroeger juist de bedrijfsresultaten aanleiding gaven voor een omzetting naar de BV-vorm, zijn die huidige wellicht minder florissante cijfers thans alle reden om een en ander te heroverwegen.
Ondernemer in de inkomstenbelasting. Veel ondernemers kunnen namelijk belasting besparen door een terugkeer uit de BV en als ondernemer in de inkomstenbelasting verder te gaan. Want dan kunt u weer profiteren van de ondernemersfaciliteiten, zoals:
- de zelfstandigenaftrek die de eerste jaren nog wordt verhoogd met de startersaftrek;
- de willekeurige afschrijving voor investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen; en
- de MKB-winstvrijstelling.
En als u geen directeur-grootaandeelhouder meer bent, bent u ook af van de gebruikelijk loonregeling in de BV en de ter beschikkingstellingsregeling. Dat laatste speelt bijvoorbeeld bij de verhuur van het bedrijfspand vanuit privé aan de BV.
Geruisloze terugkeer uit de BV
Obstakels op de route. Sinds 2001 bestaat de mogelijkheid tot een ‘geruisloze’ terugkeer uit de BV, dat wil zeggen: een terugkeer zonder fiscale afrekening. Maar die fiscale faciliteit is een omslachtige regeling met de nodige beperkingen.
Pensioen. Als er bijvoorbeeld een pensioen in eigen beheer is opgebouwd, is de geruisloze terugkeer nauwelijks een optie. De pensioenvoorziening moet dan bij een verzekeringsmaatschappij worden ondergebracht en daarvoor ontbreken vaak de liquiditeiten.
Beleggingsvermogen. De faciliteit geldt niet voor beleggingsvermogen in de BV, maar alleen voor het vermogen dat dienstbaar is aan de ondernemingsuitoefening. Over het beleggingsvermogen zal wel fiscaal afgerekend moeten worden.
BV liquideren. De BV moet verplicht worden geliquideerd en wellicht wilt u dat helemaal niet of is dat niet mogelijk. Als u een holdingstructuur heeft, dan moet zowel de holding- als de werk-BV worden geliquideerd.
Vennootschap onder firma aangaan
Simpeler optie. Een simpel alternatief is het aangaan van een vennootschap onder firma (Vof) tussen u als privépersoon/ondernemer en uw BV.
In die Vof brengt u uw arbeid, kennis en vlijt in en de BV stelt haar bedrijfsvermogen ter beschikking. Pensioen- en lijfrenteverplichtingen blijven in de BV. Zorg daarbij voor een zakelijke winstverdeling. Tip. Door de onderneming als Vof voort te zetten, ontstaat er geen afrekenmoment. U bent direct weer ondernemer in de inkomstenbelasting, met alle voordelen die daaraan zijn verbonden.
Let op 1. Afstemming met de Belastingdienst verdient aanbeveling, ook wat betreft de kwalificatie van de BV-aandelen. Er moet namelijk voorkomen worden dat deze tot het verplichte ondernemingsvermogen worden gerekend.
Let op 2. U bent wel met uw privévermogen aansprakelijk voor schulden van de Vof. Maar speelt die aansprakelijkheid niet of nauwelijks, dan is de Vof zeker een aantrekkelijk alternatief.
Weer terug naar de BV. En gaan de zaken over een tijdje weer crescendo, dan kunt u ‘gewoon’ uw onderneming weer inbrengen in de bestaande BV, dan wel geruisloos in een nieuwe BV omzetten.