Wie moet er betalen voor die extra service?
Nieuw contract. Bij het aangaan van een huurovereenkomst voor zakelijk onroerend goed, bijvoorbeeld een middenstandsbedrijfsruimte, wordt meestal een overeenkomst gesloten voor vijf jaar, met vijf optiejaren.
Niet alleen huur
Servicekosten. Meestal is de overeenkomst niet beperkt tot de huur en verhuur van de winkelruimte, maar worden er ook afspraken gemaakt over bijkomende diensten. Zeker als de gehuurde winkel deel uitmaakt van een groter complex, bijvoorbeeld een overdekt winkelcentrum, kunnen de bijkomende diensten (vaak doorberekend als servicekosten) omvangrijk zijn. De kosten die in rekening worden gebracht voor de extra diensten worden opgenomen in de huurovereekomst.
Maak die hal eens schoon!
Gas, water en licht. Dick Bruinsma exploiteert een tijdschriftenwinkel in winkelcentrum ‘De Rivierenhof’. De Rivierenhof is eigendom van Zalm Investments BV.
Volgens het huurcontract moet Bruinsma bovenop de huurprijs de kosten van levering, transport, meting en verbruik van water en energie betalen. Tot zover niets bijzonders.
Vieze boel. Na een klacht van de voorzitter van de winkeliersvereniging van De Rivierenhof over de toenemende vervuiling in de openbare ruimtes van het winkelcentrum, besluit Zalm Investments er iets aan te doen. Zalm schakelt een schoonmaakbedrijf in om de openbare ruimtes van het winkelcentrum schoon te houden. Iedereen weer tevreden, althans zo lijkt het.
Sigaar uit eigen doos
Schoonmaak doorberekend. De tevredenheid van de huurders maakt al snel plaats voor een gevoel van ongenoegen als de verhuurder de kosten van de dagelijkse schoonmaak omslaat over de huurders van De Rivierenhof en als servicekosten bij de huurders in rekening brengt. Dick Bruinsma neemt geen genoegen met de hele gang van zaken en weigert de (extra) servicekosten te betalen.
Betalen zul je ...
De rechter mag het zeggen. Zalm Investments neemt er geen genoegen mee dat Bruinsma de rekening (deels) onbetaald laat. Zalm Investments stapt naar de kantonrechter om de als servicekosten in rekening gebrachte schoonmaakkosten betaald te krijgen.
Dat was niet de afspraak. Bruinsma vertelt de rechter dat Zalm Investments volgens hem geen juridisch geldige reden (geen rechtsgrond) heeft voor het in rekening brengen van de servicekosten. Hij staat hierbij lijnrecht tegenover Zalm. De kantonrechter moet de knoop dus doorhakken.
De afspraak is helder
Géén schoonmaak. De kantonrechter vindt dat in het huurcontract duidelijk is vastgelegd welke service de verhuurder zal verlenen. De schoonmaakwerkzaamheden staan niet in de huurovereenkomst vermeld. Volgens de kantonrechter heeft Zalm niet het recht om op eigen houtje wijzigingen aan te brengen in de leveringen en de servicekosten. Dit kan alleen in overleg met de huurder. Bruinsma hoefde zijn aandeel in de schoonmaakkosten dan ook niet te betalen (LJN: BQ2464).