PRIVÉ - 16.05.2011

Via ‘familielening’ kids helpen bij koop eigen woning

Uw kind wil een huis kopen en beschikt zelf niet over voldoende middelen. Bankleningen zijn kostbaar en worden alleen verstrekt als het inkomen hoog genoeg is en de bank voldoende zekerheid krijgt. Hoe werkt nu de ‘familielening’?

Als u zelf voldoende vermogen heeft of genoeg overwaarde in uw eigen woning en u bent bereid om uw kind financieel bij te staan, dan kunt u eventueel zelf voor bank gaan spelen en uw kind een lening verstrekken. Lees verder hoe dat via een ‘familielening’ werkt!

Hypothecaire zekerheid voor terugbetaling. U wilt er zo veel mogelijk zeker van zijn dat het ge­­leende bedrag ook bij faillissement of schuldsanering terugbetaald kan worden. U zou dan kunnen overwegen om uw kind u in verband met de geldlening zekerheid te laten verstrekken in de vorm van een hypotheek, met het gekochte huis als onderpand. Dit kan vooral belangrijk zijn als uw kind zelf een risicodragende onderneming uitoefent en de kans aanwezig is dat u bij betalingsmoeilijkheden in de rij aan moet sluiten bij andere schuldeisers.

Er zijn ook enkele tussenoplossingen

Meewerken en toestemming vragen. Vindt u dit te ver gaan, dan zijn er enkele tussenoplossingen. Zo kunt u uw kind schriftelijk verplichten om op eerste afroep (bijv. bij dreigende betalingsmoeilijkheden) alsnog mee te werken aan het opmaken van een hypotheekakte met het huis als onderpand. Ook kunt u vast laten leggen dat uw kind altijd verplicht is om eerst uw toestemming te vragen vóór hij bij een bank een andere lening aangaat met het gekochte huis als onderpand.

Rente fiscaal aftrekbaar

Inkomstenbelastingvoordeel. Als uw kind de lening gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning, is de betaalde rente aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Wel moet de rente ook aantoonbaar aan u betaald worden en bijvoorbeeld niet meteen worden kwijtgescholden. Ook als een kind geld van u leent en hiermee de eigenwoningschuld bij de bank aflost, is de rente die uw kind aan u gaat betalen, fiscaal aftrekbaar.

Het maakt voor de aftrekbaarheid van de rente dus niet uit of uw kind het bedrag van de bank leent of bij u.

Profiteren van vrijstellingen

Voor het schenkingsrecht. U wilt uw kind wel la­­ten profiteren van de (hypotheek)renteaftrek, maar er ook voor zorgen dat de woonlasten betaalbaar blijven. U kunt dan (een gedeelte van) de door uw kind aan u betaalde rente terugschenken.

Als u ervoor zorgt dat het teruggeschonken bedrag niet hoger is dan het bedrag dat u jaarlijks aan ieder van uw kinderen mag schenken (€ 5.030,-), dan hoeft er over deze schenking geen schenkbelasting te worden betaald.

Schriftelijke geldleningsovereenkomst

Goed vastleggen. Het is aan te raden om de geldlening en alle voorwaarden goed vast te (laten) leggen in een schriftelijke overeenkomst. Dit hoeft niet per se bij notariële akte.

Ook als de lening eenmaal is verstrekt, is het be­­lang­­rijk om alles goed te blijven administreren. Bijv. als het rentepercentage wijzigt of er een ge­­deel­­te van de lening wordt terugbetaald of afgelost.

Tip. Het kan ook handig zijn om uw opdrachtgever die bezig is om de financiering van zijn huisverbouwing of aankoop te wijzen op dit advies van de familielening!

Het geven van een familielening kan een goede zaak zijn als u uw kind financieel wilt en kunt ondersteunen bij de huisaankoop of de verbouwing. Uw kind heeft daarmee het voordeel van de (hypotheek)renteaftrek. Plus dat u jaarlijks een fors deel van de door uw kind aan u betaalde rente onbelast kunt terugschenken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01