FLEXIBELE ARBEID - 30.05.2011

Met ‘muppers’ de pieken door

Met de vakantieperiode voor de deur is er vaak een grotere behoefte aan oproepkrachten. Hiermee drukt u niet alleen de arbeidskosten, maar kunt u ook sneller inspelen op het zomerseizoen. Wat is daarbij belangrijk?

Uitgesteld presteren. Vaak wordt met een op­­roep­­kracht een zogenaamde ‘arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht’, oftewel: een ‘mup’ gesloten. Dat kan voor bepaalde of voor onbepaalde tijd zijn. De betekenis daarvan is dat ú zich ver­­plicht de werknemer op te roepen als er werk is waarvoor hij in aanmerking komt en dat de werknemer dan verplicht is te komen werken. Het grote voordeel is natuurlijk dat u hem alleen be­­taalt voor de uren die hij ook echt gewerkt heeft.

Minimum. U moet een werknemer minimaal drie uur betalen per oproep, ook als hij minder heeft gewerkt. Goed om rekening mee te houden!

Jonkies. Wanneer de ‘mupper’ jonger is dan 16, moet zijn wettelijk vertegenwoordiger hem machtigen om een arbeidsovereenkomst aan te gaan. Als er vier weken voorbij zijn, wordt aangenomen dat die machtiging stilzwijgend is gegeven. Is de medewerker ouder dan 16, dan mag hij zelfstandig een arbeidsovereenkomst aangaan.

Anders in de cao? Kijk altijd even in uw cao of er andere regelingen zijn afgesproken voor flexibe­­le contracten waar u rekening mee moet houden.

Verschillende mup-contracten

Soorten en maten. Er zijn de navolgende vier soorten mup-overeenkomsten.

  • Min-maxcontract. U spreekt dan af dat de oproepkracht in ieder geval een vast minimumaantal uren per periode kan werken. Bij extra werkaanbod kunt u de oproepkracht dan voor het maximumaantal uren oproepen.
  • Een mup-contract met een minimumaantal uren. Met dit oproepcontract spreekt u een minimumaantal te werken uren per periode af. Boven dat minimumaantal te werken uren kunt u hem oproepen als u extra werkaanbod heeft. Het extra aantal uren is daarbij niet aan een maximum gebonden. Zorg dat dit minimum niet te hoog is, want u moet altijd het loon over de als minimum afgesproken uren betalen.
  • Een mup-contract met een maximumaantal uren. Met dit oproepcontract spreekt u af dat de oproepkracht per periode in ieder geval een maximumaantal uren beschikbaar is en zal worden opgeroepen. U betaalt hem alleen de gewerkte uren. Dit contract geeft de oproepkracht verder geen zekerheid hoeveel en wanneer hij zal moeten werken. Werknemers zitten hier dus niet om te springen.
  • Een nulurencontract. Bij deze overeenkomst spreekt u niets af over hoe vaak de oproepkracht zal werken en voor hoeveel uren per periode. In dit geval is de oproepkracht dus geheel afhankelijk van u. U hoeft alleen het loon te betalen over de gewerkte uren en niet over uren dat de oproepkracht zich beschikbaar houdt voor werk.

Zes maanden ‘gratis’. Bij deze oproepcontracten kunt u afspreken dat u alleen loon hoeft te betalen als de werknemer ook daadwerkelijk heeft gewerkt. U moet deze afspraak schriftelijk maken (in de arbeidsovereenkomst) en u mag deze afspraak alleen maken voor de eerste zes maanden. Check daarvoor ook altijd uw cao.

En ziekte? Stel dat u uw werknemer heeft opgeroepen of op het dienstrooster heeft staan en hij meldt zich ziek? Dan moet u het loon over de ‘ingeroosterde’ uren betalen, behalve als u deze afspraak voor de eerste zes maanden heeft gemaakt.

Met een mup-contract kunt u uw werknemer flexibel inzetten. U kunt zelfs af­­spreken dat u de eerste zes maanden geen loon hoeft te betalen als u geen werk heeft. Zet deze afspraak dan wel op papier!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01