PERSONEEL - 24.05.2011

Pizza zonder contract lag zwaar op de maag

Uw collega had een pizzeria met werknemers die geen arbeidscontract hadden. Mondeling was eigenlijk alles pallettie. Toen volgde er een naheffing sectorpremie van de Belastingdienst. Mama Mia, dacht uw collega! Wat deed hij fout?

Ciao, ciao lage premies …

Onlangs deed de Rechtbank Breda (LJN: BP9095) een uitspraak in een zaak van een van uw collega’s. Deze had volgens de rechtbank ten onrechte de lage sectorpremie toegepast en moest dit alsnog corrigeren. Wat was er precies aan de hand?

Sectorpremie, hoe zit het ook alweer?

Sectorpremies zijn premies die bedoeld zijn om een deel van de kosten van werkloosheidsuitkeringen te dekken. Uitgangspunt bij het bepalen van de hoogte van de premie is dat de vervuiler betaalt; de hoogte van de sectorpremie hangt dus af van het risico dat werknemers in werkloosheidsuitkeringen terechtkomen.

Voorwaarden horeca. Binnen onder meer de horeca gelden er verschillende sectorpremies. Zo is er een lage sectorpremie voor werknemers die een schriftelijk arbeidscontract hebben voor één jaar of langer óf voor onbepaalde tijd, indien zij aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. zij krijgen niet binnen een jaar nadat zij begonnen met werken recht op een WW-uitkering uit dit dienstverband (dat is dus het geval als de arbeidsovereenkomst voor langer dan een jaar wordt afgesproken maar toch eerder wordt verbroken, waarna de werknemer recht heeft op WW); én
  2. de omvang van de arbeid (het aantal uren per week) moet schriftelijk vastliggen.

Let op. Voor alle overige werknemers geldt een ho­­ge sectorpremie. (in principe 4,94% in plaats van 1,94%). Het idee achter het verschil in sectorpremie is dat er voor de werknemer die minder snel werkloos zal worden, minder betaald hoeft te worden.

Uw collega bakte er niks van ...

Uw collega had een pizzeria. Hij had in deze zaak een aantal werknemers al jaren (soms meer dan 10 jaar) in dienst. Aan deze werknemers had hij nooit een schriftelijke arbeidsovereenkomst gegeven; alle afspraken waren mondeling gemaakt.

Helaas Parmakaas. De inspecteur stelde zich op het standpunt dat, nu in de regeling voor de sectorpremie staat dat de lage sectorpremie alleen mag worden toegepast als er een schriftelijke arbeidsovereenkomst is, er hier dus geen sprake kon zijn van een lage sectorpremie.

Vond ook de rechter. De inspecteur kreeg gelijk van de rechter. Gezien de achterliggende bedoeling van de hoge en de lage sectorpremie is de beslissing van de rechter eigenlijk heel raar. Iemand die 10 jaar ergens werkt, is immers niet iemand die sneller werkloos wordt. Maar u moet het ermee doen.

Hoe voorkomt u zulk gedonder?

Zorg dat u met al uw werknemers een schriftelijke arbeidsovereenkomst gesloten heeft, ook als deze (al) langer in dienst zijn. Zo voorkomt u hogere kosten door een ongunstige sectorindeling vanwege personeelsleden die verder voldoen aan de voorwaarden voor de lagere sectorpremie.

Afgezien van de premiehoogte, we zeggen het het nog maar een keer, is het sowieso zeer onverstandig om zonder arbeidscontracten te werken! Het is uiteindelijk voor alle partijen prettig om te weten wat er ten tijde van indiensttreding is afgesproken tussen werkgever en werknemer.

Heeft u werknemers in dienst voor een periode van langer dan één jaar of voor onbepaalde tijd? Zorg dan dat u een schriftelijk contract opstelt en laat dat ook ondertekenen. Zo voorkomt u dat voor u het hogere tarief sectorpremie geldt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01