Pas op met ‘goedkoop’ advies
... maar dan heb je ook wat. Een goede belastingadviseur kost een paar centen. De prijzen variëren en lopen in het topsegment op tot vele honderden euro’s per uur. Dat dure topsegment lijkt misschien veel te duur, zodat het aantrekkelijk lijkt om dan maar op zoek te gaan naar een goedkoper alternatief. Het is echter zeker niet verstandig om dan maar uit te wijken naar een goedbedoelende amateur. Daar kwam een ondernemer onlangs pijnlijk achter toen hij zijn zaak voor de rechter in Breda bracht.
Bijbetalen of terugkrijgen?
Teruggave uit eigen zak. Voor veel belastingplichtigen is het ieder jaar weer de hamvraag: moeten we bijbetalen of krijgen we belasting terug? Er zijn adviseurs die er nogal prat op gaan dat ze hun cliënten ieder jaar een forse teruggave bezorgen. Dat klinkt weliswaar fantastisch, maar dat is het meestal niet. In feite doet men vaak niets anders dan ervoor zorgen dat de voorlopige aanslag te hoog uitvalt. Wanneer aan het eind van het jaar de staat wordt opgemaakt, volgt er dan automatisch een teruggave. Kinderspel dus. Toch zijn er veel amateurs die dit principe huldigen. Zo ook de amateur die was ingehuurd door uw collega en die voor de rechter verscheen.
Oneigenlijke teruggave
Valse aangifte. De door hem ingehuurde ‘adviseur’ was een vriend van een oud-collega. Deze stond erom bekend dat hij voor een teruggave kon zorgen en hij ging hiervoor zelfs nóg iets verder. Uit de uitspraak (LJN: BP8262) blijkt namelijk dat de man aftrekposten opvoerde die er helemaal niet waren, zoals hypotheekrente en studiekosten.
Boete als straf. Toen de fiscus nadere vragen ging stellen over de aftrekposten, moest de belastingplichtige de antwoorden dan ook schuldig blijven. Daarop volgde niet alleen een forse navordering, maar ook nog een boete van 100%. De rechter vond dit een terechte straf en liet de navordering plus boete dan ook in stand.
Goedkoop is duurkoop
Zélf opletten. De uitspraak geeft aan dat u zélf verantwoordelijk blijft voor uw aangifte. Van belang was dat er niets bekend was over de fiscale kennis van de ingeschakelde derde en dat deze ondernemer de aangifte niet had gecontroleerd. Daardoor had hij volgens de rechter bewust het risico genomen dat de aangifte onjuist zou zijn.
Uit een eerdere uitspraak van de Hoge Raad (LJN: AU7741) blijkt dat men er bij een gerenommeerd adviesbureau wél van uit mag gaan dat de aangifte juist wordt ingevuld.
Gerenommeerd kantoor. Deze laatste uitspraak komt er dus eigenlijk op neer dat men bij de inschakeling van een gerenommeerd bureau wél zorgvuldig genoeg is geweest en men dus in beginsel geen boete kan oplopen. Maar als u uw aangifte laat verzorgen door een derde zonder voldoende kennis, dan loopt u dus het risico van een navordering als er fouten zijn gemaakt. Daarnaast kan de inspecteur u een boete opleggen. Op die manier wordt goedkoop dus duurkoop.
Meetpunten. Ga eens na of uw adviseur is aangesloten bij een beroepsorganisatie. Het is ook een positief signaal als hij verzekerd is voor de gevolgen van eventuele fouten. Informeer dus eens naar die beroepsaansprakelijkheidsverzekering.