WIA - 30.05.2011

No-riskpolis niet alleen voor nieuwe werknemers!

Wanneer u een zieke medewerker heeft die een gedeeltelijke WIA-uitkering gaat ontvangen, kunt u nu voor het gedeelte dat deze werknemer nog bij u in dienst blijft, in aanmerking komen voor de no-riskpolis. Goed nieuws voor werkgevers!

Wat is dat? Als werkgever moet u het loon van uw zieke werknemer doorbetalen. Als een werknemer recht had op een arbeidsongeschiktheids- of Wajong-uitkering op het moment dat hij bij u kwam werken, krijgt u vijf jaar lang recht op de zogenaamde ‘no-riskpolis’. Als werkgever krijgt u dan een tegemoetkoming in de loondoorbetaling. U betaalt zijn loon gewoon door en de uitkering wordt aan u betaald.

Aanvraag. Als een werknemer met een no-riskpolis ziek wordt, kunt u een Ziektewet-uitkering aanvragen. Dat kan met de verzuimmelder die u vindt op http://www.uwv.nl of met een formulier.

Download het formulier Ziekteaangifte i.v.m. aanvraag Ziektewet-utikering’ gratis van:http://personeel.indicator.nl (PS 16.15.03).

Nieuws? Tot voor kort was de no-riskpolis alleen van toepassing op een (gedeeltelijk arbeidsongeschikte) werknemer die bij een nieuwe werkgever aan de slag ging. Zo wilde men zorgen dat méér (gedeeltelijk arbeidsongeschikte) werknemers aan de slag konden komen. Maar hoe zit het dan met werknemers die, ook na twee jaar (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid, bij u blijven werken?

Alleen voor nieuwe werknemers?

Werknemer blijft bij u werken. Voor één van de werknemers die nog steeds bij u werkt en die twee jaar ziek is geweest én daarna een WIA-keuring heeft gehad, kunt u waarschijnlijk óók een beroep doen op deze no-riskpolis.

35-80%. Als uw werknemer na twee jaar wordt gekeurd en er wordt vastgesteld dat hij 35-80% arbeidsongeschikt is (dus een WGA-klasse heeft tussen 35 en 80%), dan heeft hij recht op een no-riskpolis. U hoeft deze polis niet aan te vragen; hij gaat vanzelf in op het moment dat de werknemer twee jaar ziek is.

Minder dan 35%. Het kan ook zijn dat uw werknemer geen WIA-uitkering krijgt omdat hij minder dan 35% arbeidsongeschikt is. Er kan dan in de beslissing over de WIA-uitkering staan dat hij wél gebruik mag maken van de no-riskpolis. De beslissingsbrief van het UWV kan u daar duidelijkheid over geven. Tip. Vraag aan uw werknemer of u deze brief mag inzien. De Ziektewet verplicht uw werknemer sinds kort om u te informeren over zijn mogelijke aanspraak op de no-riskpolis. Wijs hem eventueel op die verplichting.

Twee jaar betalen is genoeg!

Een voorbeeld. Ria werkt al jaren bij ‘Het Bloemenhuis’ en valt gedeeltelijk uit door MS. Het Bloemenhuis betaalt haar volledige loon twee jaar door en daarna ontvangt Ria een gedeeltelijke WGA-uitkering. Zij kan nog 40% van haar oude loon verdienen. Dat doet ze ook én met alle plezier, totdat de MS in alle hevigheid toeslaat. Voor het gedeelte dat zij werkzaam is, vraagt het Bloemenhuis een Ziektewet-uitkering bij het UWV aan. Die wordt ook toegekend. Zo wordt Het Bloemenhuis gecompenseerd. Het Bloemenhuis ondervindt zo geen financiële gevolgen van de tweede uitval van Ria; één keer twee jaar loon doorbetalen is wel genoeg. Dat risico is er niet meer nu de werkgever kan terugvallen op de Ziekewet-uitkering. Tip. U moet uw medewerker zélf ziek melden (en de Ziektewet-uitkering aanvragen) bij het UWV. Dat kan met ons model óf via de verzuimmelder op de site van het UWV. De uitkering gaat pas in nadat uw werknemer is ziek gemeld.

Ook voor werknemers met een WIA-uitkering die bij u zijn blijven werken, kunt u sinds kort aanspraak maken op de no-riskpolis. Zo loopt u geen risico dat u het loon moet doorbetalen als hij ziek is. U moet de werknemer wel zélf ziek melden bij het UWV.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01