Nieuws over taakherschikking en medicatie voorschrijven
Veranderingen in de Wet BIG
Twee belangrijke wijzigingsvoorstellen zijn eind maart door de Tweede Kamer aangenomen en liggen nu voor bij de Eerste Kamer, die naar verwachting zal instemmen.
1. Handelingen. Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) bevat een lijst van risicovolle handelingen van aan artsen (en andere bevoegden) ‘voorbehouden handelingen’ (zoals katheterisaties, het onder narcose brengen en het verrichten van puncties). De lijst legt tevens vast wie deze handelingen zelfstandig mogen verrichten.
Aanpassing. Nieuwe beroepen in de gezondheidszorg vragen om een aanpassing van de wet zodat makkelijker kan worden ingespeeld op herschikking van zelfstandige taken aan nieuwe beroepen in de zorg, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid van patiënten.
Experimenteerartikel. In het wetsvoorstel wil men daarom een experimenteerartikel in de Wet BIG opnemen. Daardoor mogen een VS (voorheen ‘nurse practitioner’) en een PA gedurende een proefperiode van vijf jaar bepaalde handelingen zelfstandig uitvoeren. Per beroepsgroep worden deze handelingen in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) uitgewerkt.
Voordeel hiervan is dat de wet niet steeds hoeft te worden aangepast. Als de proefperiode gunstig verloopt, wordt de wet aangepast.
2. Voorschrijven. Het kabinet wil gespecialiseerde verpleegkundigen ook de bevoegdheid toekennen om onder bepaalde voorwaarden, zelfstandig receptgeneesmiddelen voor te schrijven. Dat zal niet in de wet zelf, maar bij ministeriële regeling gebeuren. Daarin wordt precies aangegeven welke aanvullende opleiding daarvoor gevolgd moet zijn, zoals een module farmacotherapie. In tegenstelling tot andere voorbehouden handelingen mag voorschrijven van medicatie nooit gedelegeerd worden aan anderen.
Voorbeelden van zelfstandige taken
Tucht. De PA en de VS hebben een medische hbo-/masteropleiding voltooid en kunnen zelfstandig routinematige taken van artsen gaan uitvoeren, zoals endoscopieën, katheterisaties, injecties en medicatie voorschrijven. Zij mogen een diagnose stellen en de indicatie tot het uitvoeren van deze voorbehouden handelingen. Tijdens het experiment is het medisch tuchtrecht van toepassing en kunnen PA’s een waarschuwing, berisping of geldboete opgelegd krijgen (zoals de verpleegkundigen nu al). Zij hebben geen BIG-register.
Wie mag wat?
Ministeriële regeling. De Wet BIG bepaalt dat alleen groepen verpleegkundigen die in de ministeriële regelingen zijn aangegeven, bepaalde medicijnen mogen voorschrijven. Verder moet de diagnose al door een bevoegde, zoals een(tand)arts of verloskundige zijn gesteld. Ook moeten zij de medische protocollen die gelden bij de diagnose, volgen. Voorlopig gaat het om de volgende categorieën verpleegkundigen en bijbehorende medicatie: oncologie- , long- en diabetesverpleegkundigen. Iedereen kan via het BIG-register nagaan of de verpleegkundige de bevoegdheid heeft.