PERSONEELSBELEID - 30.05.2011

Herkent u de pestkoppen?

Slachtoffers van pesten laten vaak niet merken dat ze gepest worden uit schaamte of uit overmacht. Toch is het belangrijk dat u op tijd de symptomen herkent. Wat moet u weten?

Subtiele maar duur. Pesten kan heel subtiel gebeuren en zelfs door collega’s als grap worden gezien. De gevolgen van pesterijen zijn niet grappig en ook niet direct meetbaar. U merkt er pas iets van als bijv. de sfeer op de afdeling verslechtert, het ziekteverzuim toeneemt, enz.

Hoog tijd dus om alert te zijn op pestgedrag binnen uw bedrijf en uw maatregelen aan te scherpen.

Wat is ‘pesten’?

Structureel. We hebben het over ‘pesten’ als het doel echt is iemand schade toe te brengen, structureel en over een langere periode. Slachtoffers kunnen zich vaak niet verweren en degene die pest, heeft vaak een machtspositie. Bijvoorbeeld door een bepaalde fysieke verschijning, door verbaal sterker te zijn of door een hogere of populaire positie in de groep. Pesten kan echter ook in groepsverband plaatsvinden. Kortom: het gebeurt op allerlei manieren.

Kennis. Omdat pesten niet altijd duidelijk tot ui­­ting komt, is het belangrijk om de hoofdvormen van pesten te leren herkennen. Wat moet u we­­ten?

Acht hoofdvormen van pesten

  1. Sociaal isoleren. Bijvoorbeeld steeds dezelfde persoon niet meevragen of negeren.
  2. Werken onaangenaam of onmogelijk ma­­ken. Dit varieert van water in iemands werkschoenen kieperen tot belangrijke informatie of telefoontjes niet doorgeven. Steeds dezelfde persoon de nare klusjes op laten knappen.
  3. Bespotten. Iemand wordt bijvoorbeeld bespot vanwege zijn of haar uiterlijk, gedrag, manier van praten of lopen. Vul zelf maar in ...
  4. Roddelen. Over iedereen wordt wel eens ge­­rod­­deld, maar dat is niet per se schadelijk. Wel als het steeds over dezelfde persoon gaat en als telkens alleen de negatieve kanten aan de orde komen. Dan wordt roddelen schadelijk en is er sprake van pestgedrag.
  5. Dreigementen. Het kan hierbij gaan om bedreiging met ontslag of om (vage) dreigementen van collega’s: “het wordt allemaal nog veel erger” of: “we zullen je na werktijd wel een lesje leren”.
  6. Lichamelijk geweld. In geval van lichamelijk geweld hoeft iemand niet meteen gewond te raken. Het kan ook een ‘mildere’ vorm zijn, zoals een duwtje of opgesloten worden.
  7. Seksuele intimidatie. Bij seksuele intimidatie gaat het zowel om intimiderende opmerkingen als om ongewenste handtastelijkheden.
  8. Racisme. Bij racisme kan het gaan om alle hierboven genoemde vormen van pestgedrag. Maar in dit geval wordt iemand slachtoffer vanwege zijn etnische afkomst.

Voorkomen is beter dan genezen

Alert aanpakken. Het is mooi als u pesten kunt herkennen, maar het is nóg mooier als u er iets mee kunt doen. Dat doet u als volgt.

  • Wees alert op pesten.
  • Meng u regelmatig onder de werknemers en observeer hoe het er toegaat.
  • Maak beleid om pesten te voorkomen of te bestrijden.

Tip. Maak een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Breng pesten in kaart en stel een plan van aanpak op. Informeer uw werknemers daarna over uw beleid.

Wees alert op mogelijk pestgedrag van uw werknemer én op de gevolgen voor het slachtoffer. Meng u regelmatig onder uw werknemers en ‘proef’ hoe het er toegaat. Maak beleid om pesten te voorkomen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01