CONCURRENTIEBEDING - 30.05.2011

Blijven de gemaakte afspraken van toepassing?

Een ex-werknemer bezoekt uw relaties en dat terwijl u daar toch heel duidelijke schriftelijke afspraken over heeft gemaakt. Die afspraken heeft u ook in opvolgende contracten steeds ‘onverkort van toepassing’ verklaard. Wat kunt u doen?

Geldig beding. Voor een geldig concurrentie- en relatiebeding zijn er twee voorwaarden:

  • het beding moet schriftelijk zijn. Een mondelinge afspraak is ongeldig; daar heeft u dus niets aan;
  • de werknemer moet meerderjarig (18 jaar of ouder) zijn.

Wat met een nieuw contract?

Tijdelijk contract. Ook in een tijdelijk contract kunt u een concurrentiebeding opnemen. Vaak is zo’n tijdelijk contract de voorloper van een ‘vast’ contract voor onbepaalde tijd. Blijft het concurrentiebeding dan vanzelf geldig of moet er dan wat gebeuren? Waar moet u rekening mee houden?

Geen risico met nieuw beding. Als u in iedere nieuwe arbeidsovereenkomst ook opnieuw een (eventueel aangepast) concurrentie- en/of relatiebeding opneemt, loopt u geen enkel risico.

Geen nieuw beding. Sluit u een nieuwe arbeidsovereenkomst maar heeft u daar niet opnieuw een concurrentie- en/of relatiebeding in opgenomen? Dan blijft de werknemer uitsluitend gebonden aan het concurrentiebeding in zijn eerdere tijdelijke contract, dus alleen voor de periode ná het einde van zijn eerste contract.

Voorbeeld. Het concurrentiebeding in het tijdelijke contract bepaalt dat Rinus binnen een jaar na afloop van het dienstverband niet voor een concurrent werkzaam mag zijn. Zijn contract eindigt op 30 juni 2011 en u biedt hem daarna een arbeidsovereenkomst aan voor onbepaalde tijd. U neemt het concurrentiebeding niet opnieuw op.

Als hij op 1 september 2011 ontslag zou nemen om bij uw concurrent te gaan werken, kunt u hem houden aan het concurrentiebeding (uit het tijdelijke contract) dat tot 30 juni 2012 blijft gelden. Treedt hij na 30 juni 2012 bij uw concurrent in dienst, dan heeft u het nakijken.

En als het contract vanzelf doorloopt?

Niet schriftelijk. In de praktijk gebeurt het vaak dat bij een verlenging van een tijdelijk arbeidscontract of bij het omzetten van een tijdelijk naar een vast dienstverband niet opnieuw een schriftelijke arbeidsovereenkomst wordt aangegaan. Er wordt dan vaak volstaan met een simpele (schriftelijke) bevestiging. Het is dan wel de vraag of het concurrentiebeding doorloopt. In de praktijk levert dit nogal eens een discussie, maar in het ergste geval komt u er te laat achter dat uw concurrentiebeding niet (meer) geldig is. Hoe voorkomt u dat?

Rechter denkt anders. In de praktijk wordt in een schriftelijke bevestiging vaak afgesproken dat “alle rechten en plichten die voortvloeien uit voorgaande arbeidsovereenkomsten voor beide partijen blijven bestaan”. Hoewel de rechtspraak niet eenduidig is, zijn er al veel werkgevers op een dergelijke bepaling ‘nat’ gegaan bij de rechter. Deze vond dan dat het concurrentiebeding opnieuw schriftelijk had moet worden overeengekomen.

Voorkom nattigheid. Voorkom discussie door in de bevestigingsbrief op te nemen: “Alle rechten en plichten die voortvloeien uit voorgaande arbeidsovereenkomsten blijven voor beide partijen bestaan, waaronder het concurrentie- en relatiebeding.”

Tip. Laat uw werknemer (een kopie van) deze brief tekenen voor akkoord en bewaar deze brief in zijn personeelsdossier.

Zet in de schriftelijke bevestiging van de voortzetting van een tijdelijk contract of van de omzetting in een vast dienstverband, dat het in het tijdelijk contract opgenomen concurrentie- en relatiebeding onverkort blijft gelden. Laat uw werknemer de bevestigingsbrief ‘voor akkoord’ tekenen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01