Op weg van g-rekening naar depotstelsel
Hoe werkt de g-rekening? U betaalt als aannemer een bedrag op de g-rekening van de onderaannemer en daarmee bent u - in principe - gevrijwaard als de onderaannemer onverhoopt zijn loonheffingen en sociale verzekeringspremies niet betaalt. Hiermee voorkomt u dat u door de de Belastingdienst aansprakelijk wordt gesteld voor niet-betaalde belastingen en premies.
Straks op komst: ‘het depotstelsel’. Men vindt het g-rekeningensysteem te bewerkelijk en men vindt dat dit niet voldoet. Het gaat dus op de schop, zo was al langer aangekondigd. Er komt voor het g-rekeningensysteem een nieuw depotstelsel in de plaats. Dit stelsel houdt kortweg in dat aannemers, onderaannemers en uitleners van personeel een depot kunnen aanhouden bij de Belastingdienst. In dit depotstelsel kunnen dus straks aannemers en inleners het bedrag dat zij nu nog op de g-rekening van de onderaannemer of uitlener storten, storten op de depotrekening bij de Belastingdienst.
Eindelijk een datum vastgesteld. Er is eindelijk een datum vastgesteld waarop het nieuwe depotstelsel het huidige systeem van g-rekeningen gaat vervangen. De Belastingdienst, de banken en het bedrijfsleven hebben afspraken gemaakt dat het depotstelsel (‘pas’) op 1 januari 2014 wordt ingevoerd.
Overgangsperiode. Voor de vervanging van het g-rekeningensysteem is een overgangsperiode van één jaar afgesproken. Het g-rekeningsysteem vervalt dus op 1 januari 2015.