WOZ-waarde 2011 in the picture
Peildatum. Als peildatum voor de nieuwe WOZ-beschikking geldt de waarde van de onroerende zaak per 1 januari 2010 in vrije en onbezwaarde eigendom. Vorig jaar (peildatum 1 januari 2009) werd nog al eens bezwaar gemaakt vanwege de vermeende waardevermindering van met name de woningmarkt. Die waardedaling heeft zich echter pas grotendeels in 2009 voorgedaan (landelijk gemiddeld 6%) en moet normaliter dus invloed hebben op de vastgestelde WOZ-waarde voor 2011.
Lage huur bedrijfspand. Ga bij bijvoorbeeld kantoorpanden niet te snel uit van ‘de waarde van de stenen’. Wellicht leidt een gekapitaliseerde huurwaarde wel tot een lagere waardebepaling. Het kan namelijk best eens zo zijn dat u, in deze economische tijden, als eigenaar genoegen heeft genomen met een lagere huur die u gedurende de huurperiode niet zo snel eigenhandig kunt verhogen. De onroerende zaak wordt daardoor ook minder waard.
Leegstand bedrijfspand. Ook leegstand kan aanleiding geven tot een verlaging van de WOZ-waarde. Als u geen huurder kunt vinden, levert het pand u namelijk niets op. En ook dat dient zich te vertalen in een lagere waarde. Onlangs besliste het Gerechtshof Den Haag reeds dat de waarde van niet-verhuurde parkeerplaatsen op nihil gesteld diende te worden (LJN: BJ5184).
Bezwaardrempel van tafel. Onlangs heeft de Hoge Raad beslist dat gemeenten zich niet langer mogen verschuilen achter de in de wet opgenomen zogenaamde ‘Fierensmarge’, die bepaalt dat geringe afwijkingen in het getaxeerde bedrag niet kunnen leiden tot aanpassing van de aanslag (LJN: BL1943).
Dit betekent dat elk succesvol bezwaar, hoe gering ook, u financieel voordeel oplevert. En dat is met name relevant nu die WOZ-waarde ook geldt voor bijvoorbeeld box 3-panden en voor de schenk- en erfbelasting. Verder is de WOZ-waarde tegenwoordig van belang in de vennootschapsbelasting voor de afschrijvingsmogelijkheden. Een kleine afwijking kan zich zodoende op veel gebieden ‘terugbetalen’.