IN DE KIJKER - 16.12.2010

Vereniging van Eigenaars, wakker worden!

Een slapende Vereniging van Eigenaars (VvE) brengt risico’s met zich mee voor de afzonderlijke appartementseigenaren. Wat zijn de gevaren en hoe kan een slapende VvE wakker gemaakt worden?

Iedere appartementseigenaar is automatisch (van rechtswege) lid van de VvE. Het doel van de VvE is het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren. De VvE voert ook het beheer over de gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex en voert het onderhoud uit.

De slapende VvE

Een slapende VvE is een VvE die niet meer actief is. Bij een slapende VvE worden er geen maandelijkse bijdragen in de onderhouds- en servicekosten betaald, worden er geen ledenvergaderingen gehouden en wordt er niet jaarlijks een financiële verantwoording en exploitatieoverzicht opgesteld.

Problemen slapende VvE. Het gevolg van een slapende VvE is vaak dat een goede opstalverzekering ontbreekt. Verder laat het noodzakelijk onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het pand vaak te wensen over, omdat niet planmatig wordt gewerkt. Ook wordt er niet gereserveerd voor groot onderhoud.

Let op. Als de achterstand in het onderhoud oploopt, kunt u door de gemeente gedwongen worden om het achterstallige onderhoud uit te voeren.

Reservefonds. Sinds 1 mei 2005 is in de nieuwe wetgeving bepaald dat een VvE verplicht is een reservefonds in stand te houden. Bestaande VvE’s hadden hiervoor tot 1 mei 2008 de tijd. Indien de VvE nog steeds slapend is, wordt er meestal niet aan deze eis voldaan.

Activeren van de slapende VvE

De procedure om de slapende VvE te wekken, verloopt als volgt.

Uitschrijven vergadering. Wanneer wordt besloten dat de slapende VvE geactiveerd moet worden, is het noodzakelijk een eerste vergadering uit te schrijven waarin de nodige punten moeten worden besproken en besloten. Het initiatief van de eerste vergadering kan genomen worden door één eigenaar of een groepje eigenaren.

Rechtsgeldige besluiten. Voor het nemen van rechtsgeldige besluiten kan het splitsingsreglement bepalen dat tenminste de helft plus één nodig is. Een stem kan ook door middel van een volmacht worden uitgebracht, tenzij dit in het reglement is beperkt.

Agenda. In de vergadering mogen slechts zaken behandeld worden die ook op de agenda zijn vermeld, tenzij alle appartementseigenaren aanwezig zijn.

Op de agenda voor de eerste vergadering dient ten minste te worden opgenomen:

  • benoeming voorzitter van de vergadering;
  • benoeming bestuurder/administrateur;
  • opdracht tot opstellen van een meerjarenonderhoudsplan;
  • vaststellen begroting en hoogte periodieke bijdrage;
  • afsluiten van verzekeringen.

Benoeming bestuurder. Voor het functioneren van een VvE is het noodzakelijk dat er tenminste één bestuurder/administrateur wordt benoemd. Deze vormt volgens het reglement het bestuur van de VvE. Indien er meer dan één bestuurder is, mag een bestuurder ook de functie van voorzitter vervullen. Op de vergadering kan echter ook één van de leden aangewezen worden als voorzitter. De taak van de voorzitter is het leiden van de vergadering.

Indien u lid bent van een slapende VvE, zorg er dan zo snel mogelijk voor dat uw VvE gewekt wordt en schrijf een eerste vergadering uit. Zaken als het afsluiten van verzekeringen en het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan kunnen dan tenminste goed geregeld worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01