Goud en fiscale tips
Goud hamsteren!
Goud (en dat geldt zeker ook voor zilver!) zijn hot! Geld kan immers eindeloos bijgedrukt worden (het bekende ‘quantitative easing’), maar edelmetaal zal altijd schaars blijven en daarmee zijn waarde behouden. Juist in deze onzekere tijden wordt goud gehamsterd en zijn de beleggingsbaartjes dan ook niet aan te slepen.
Maar vergeet de Belastingdienst niet, want ook hier snoept die graag een ‘gouden tientje’ mee! Wat zijn de fiscale aspecten van goud?
Goud in de onderneming
Veel goud zit bij ondernemers (denk aan juweliers en tandartsen). Bij stijgende prijzen zal het voor die ondernemers voordelig kunnen zijn om fiscaal met een stelsel van ‘ijzeren voorraad’ (dat kan ook voor goud en voor andere zaken) te werken. Daarmee houdt men de waardestijging van de voorraad (voorlopig althans) buiten de winst.
Goud en particulier
Gouden sieraden. De particulier met mooie gouden sieraden ontspringt de fiscale dans. Ook als het er veel zijn! Dat geldt ook voor andere gouden en zilveren voorwerpen die bestemd zijn voor eigen gebruik. Ook muntenverzamelingen zijn zonder maximum vrijgesteld in box 3. Pas als u sieraden aanschaft als belegging (wat de fiscus moet bewijzen), liggen de kaarten anders. Dat zal echter niet snel het geval zijn.
Beleggen in goud. Belegt u echter in goud (baartjes of de bekende beleggingsmunten, zoals de Krugerrand en de Maple Leaf), dan maakt uw belegging deel uit van uw ‘box 3’-vermogen.
Het feit dat u op uw belegging in edelmetaal geen rente of dividend ontvangt, maakt dit niet anders. U zult het dus fiscaal gezien moeten hebben van de waardestijging van uw belegging!
Goud en btw-tips
Beleggingsgoud btw-vrij. Als u belegt in edelmetaal, kunt u met de btw te maken krijgen. Voor goud kent de btw een bijzonder regime. Beleggingsgoud (gouden baren en de meeste gouden munten) zijn vrij van btw.
Andere edelmetalen worden in de btw wat stiefmoederlijk behandeld. Zo zijn zilver en ook platina ‘gewoon’ belast met btw. Tip. U kunt in dergelijke gevallen kiezen voor beleggen in uw BV. De btw kan dan teruggehaald worden. Bij verkoop moet u weer btw in rekening brengen.
Wat niet weet?
Fiscus speurt naar goud. Aankopen van meer dan € 15.000,- moeten door de verkoper op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) bij de overheid gemeld worden.
Bedenk ook dat als u overweegt om uw pas aangeschafte baartjes goud in de komende aangifte inkomstenbelasting niet aan te geven (waarmee u dus vermogen verzwijgt), de fiscus tal van manieren heeft om uw aangifte te controleren.
De administratie van goudverkopende ondernemers kan namelijk - ook voor de fiscale aangelegenheden van derden - gecontroleerd worden.
Let op. Misschien komen oude tijden weer terug en krijgen we na de bekende FIOD-acties Schuimkraag, Schuimbad en Goudtand te maken met de operatie Goudhamster.