CONTROLE - 24.12.2010

Europese jacht op zwart geld, wat nu?

Een van de speerpunten van het beleid van minister De Jager is de jacht op zwart geld. Het lijkt erop dat hij in deze kruistocht weer een klein succesje heeft geboekt. Wat is nu de uitkomst van het overleg met de EU-ministers?

Zwart geld geeft geen rust

Het is steeds opletten wat er nu weer aan de hand is op controlegebied. Zo ook nu weer. Want zoals u weet, is een van de speerpunten van het beleid van de minister van Financiën Jan Kees de Jager de jacht op zwart geld. Het lijkt erop dat hij in deze kruistocht weer een klein succesje heeft geboekt.

Want in Brussel is afgesproken dat EU-landen zich voortaan niet meer mogen verschuilen achter een bankgeheim als de Belastingdienst van een andere lidstaat om informatie vraagt. Dat is de uitkomst van het overleg dat de EU-ministers van Financiën onlangs in Brussel hebben gehad.

Wat is nu internationaal afgesproken?

Akkoord over gegevensuitwisseling. De aanwezige ministers van Financiën hebben een akkoord gesloten over de uitwisseling van belastinggegevens. Banken zullen voortaan niet meer met een beroep op het nationale bankgeheim mogen weigeren om informatie over hun klanten te verstrekken aan buitenlandse belastingdiensten. Omdat het over een fiscale kwestie ging, moesten alle landen met dit besluit instemmen (de beruchte unanimiteit). En dat lukte.

Zwarte fiscale schapen. Want zelfs de twee zwarte fiscale schapen Luxemburg en Oostenrijk (die nog steeds een bankgeheim hebben) waren voor. België heeft al een poosje geleden besloten om het bankgeheim op te heffen en nu zullen dus waarschijnlijk ook de laatste twee EU-lidstaten dat gaan doen. Eerst zal nog in de nationale wetgevingen geregeld moeten gaan worden dat het nationale bankgeheim passé is. Of dat lukt? Eerst maar eens de verkiezingen daar afwachten ...

Let op. Niet-EU-landen (bijv. Zwitserland en Liechtenstein) zijn niet aan deze afspraken gebonden. Met hen zal de EU bilateraal tot overeenstemming moeten zien te komen. Opletten dus wat voor afspraken daar gemaakt gaan worden!

Wat was nog een brug te ver?

Niet nog meer? Minister De Jager had graag nog verder willen gaan. Hij zou er veel voor over hebben als de nationale belastingdiensten elkaar voortaan automatisch (en digitaal, zo mogen wij aannemen) op de hoogte houden van gegevens van Nederlanders in het buitenland. Helaas voor hem, dat vond men in Brussel nog een brug te ver.

Maar ‘juich niet te vroeg’! Want vanaf 2014 gaan de nationale belastingdiensten in de EU bepaalde (dus niet alle!) informatie automatisch uitwisselen. Het gaat om gegevens over salarissen, pensioenen, onroerend goed en levensverzekeringen. Loontrekkenden krijgen het dus moeilijker dan miljonairs als zij buitenlands inkomen willen verzwijgen. Raar maar waar.

Toch is De Jager niet ontevreden. Met deze informatie krijgt de Nederlandse fiscus volgens hem een beter zicht op de inkomsten van Nederlanders in het buitenland.

Bankenheffing. Verder kwam men in Brussel ook nog overeen dat er niet eerder dan in 2012 bankenheffingen zullen worden ingevoerd.

Niet zeker! Zeker dat zo’n belasting er dan zal komen, is het nog allerminst, maar als die belasting er komt dan niet eerder dan in 2012. Men is vooral bang dat de nieuwe belasting nadelige gevolgen zal hebben voor de kredietverlening. Ook moet voorkomen worden dat banken dubbel belast gaan worden.

In EU-verband is afgesproken dat EU-landen zich voortaan niet meer mogen verschuilen achter een bankgeheim als de fiscus van een andere lidstaat informatie vraagt. Luxemburg en Oostenrijk moeten hun wet nog aanpassen. Niet-EU-landen (bijv. Zwitserland en Liechtenstein) zijn hier niet aan gebonden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01