WET- EN REGELGEVING - 20.12.2010

Een betrouwbaar incassobureau?

U wordt door een incassobureau bestookt met aanmaningen, betalingsherinneringen, etc., terwijl u niets afweet van een bestelling drukwerk of de kerstadvertentie die u zou hebben geplaatst. Blijft u stilzitten of komt u in actie?

Bellen maar. Ongetwijfeld wordt ook u geregeld ge­­beld door callcenters met aanbiedingen. Gealarmeerd door alle berichten over advertentiefraude en oplichters, bent u inmiddels zover dat u hun altijd vraagt het aanbod op papier te zetten en dat per fax aan u toe te zenden.

Tip. Geef alleen het algemene faxnummer of e-mailadres van uw horecabedrijf. Zo voorkomt u dat alle aanbiedingen uw zaak of mailbox bevuilen.

Doortrapt

De kranten staan weer bol van spooknota’s en andere soorten van bedrog. Ondanks alle publiciteit trappen horecaondernemers nog steeds in de praktijken van malafide bedrijven die onder het mom van ‘controle van uw bedijfsgegevens’ u een verhulde opdrachtbevestiging ter ondertekening faxen. Of die nadien beweren dat één van uw medewerksters opdracht tot plaatsing heeft gegeven. Als u niet betaalt, zult u hoogst waarschijnlijk geconfronteerd worden met een incassobureau dat zal proberen u tot betaling te dwingen, inclusief torenhoge incassokosten. Maar hoe weet u of dit incassobureau serieus te nemen is?

Kwaliteit incassobureaus

Vrije markt. Iedereen kan een incassobureau beginnen. Daarvoor gelden geen aparte regels. Zelfs een oplichter kan dus zijn ‘eigen’ incassobureau inschakelen om zijn rekeningen te incasseren. Dit komt steeds vaker voor, omdat veel incassobureaus zich niet meer lenen voor het incasseren van spooknota’s. Het is dus goed om te kijken ‘welk vlees u in de kuip’ heeft. Zo voorkomt u dat u in de ‘nep-argumenten’ trapt van dubieuze incassobureaus. Hoe gaat u daarbij te werk?

1. Onderzoek adres en directeur. Door te googelen op het adres en/of de naam van de directeur kunt u al gauw ontdekken of er mogelijk iets mis is met het incassobureau. Leidt het adres u naar bedrijven die tijdelijk kantoorruimte aanbieden, zoals bijvoorbeeld een vestiging van Regus, dan is het incassobureau al minder serieus te nemen.

2. Lidmaatschap. Als een bedrijf lid is van de brancheorganisatie van incasso-ondernemingen (http://www.nvio.nl), dan geeft dat in ieder geval een indicatie dat u met een betrouwbaar incassobureau van doen heeft.

3. Toezending bewijsstukken. Uiteraard zult u eerder overtuigd zijn van de juistheid van de vordering als het incassobureau aantoont dat u de overeenkomst heeft gesloten. Vraag daarom altijd om toezending van een afschrift van de opdrachtbevestiging of om een kopie van de geluidsband.

4. Briefje door jurist of advocaat. Laat een bevriende jurist of advocaat een inhoudelijk briefje sturen waarin hij de vordering betwist. In 9 van de 10 gevallen hoort u vervolgens niets meer van het incassobureau.

Rechtszaak afwachten

Stalen zenuwen. Als u sterk de overtuiging heeft dat het incassobureau geen poot heeft om op te staan of als u het idee heeft dat men u misleid heeft, dan kan het zinvol zijn om het op een rechtszaak te laten aankomen. Dit betekent wel dat u zich niet bang moet laten maken door de dreigende taal van het incassobureau.

Het is goed om te weten dat veel rechters geneigd zijn de eis af te wijzen bij zaken die rieken naar (advertentie)fraude.

Trap niet in onterechte dreigingen van incassobureaus, maar vraag om bewijs van de vordering. Ga ook de betrouwbaarheid van het incassobureau na. Wees niet bang voor een rechtszaak als u meent dat de vordering onterecht is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01