INKOMSTENBELASTING - 10.12.2010

Advieskosten lijfrente aftrekbaar

Enige tijd terug ontstond er grote beroering over de provisie van tussenpersonen bij het afsluiten van verzekeringen. De meeste tussenpersonen adviseren hun cliënten tegenwoordig op uurbasis. Hoe zit dit fiscaal?

Lijfrenteverzekering

Hetgeen al veel langer bekend was, werd mensen door de crisis en teruglopende aandelenkoersen ineens extra duidelijk: de tussenpersonen ontvingen bij het afsluiten van onder andere lijfrenteverzekeringen een aanzienlijke provisie.

Een provisie die er mede voor zorgde dat het rendement van dergelijke verzekeringen in bepaalde gevallen fors tegenviel.

Tegenvallende resultaten. De resultaten van de verzekeringsproducten waren in deze periode een stuk slechter dan voorheen.

Er zijn daarvoor verschillende oorzaken aan te wijzen:

  • slechte beleggingsresultaten die niet overeenstemmen met de prognoses;
  • hoge kosten die door de verzekeraars in rekening werden gebracht voor administratie en onderhoud;
  • hoge provisies die werden uitbetaald aan tussenpersonen en uit het rendement van de verzekering moesten worden betaald.

Woekerpolissen. Dit alles leidde uiteindelijk tot de zo gehate ‘woekerpolissen’, die inmiddels hebben geleid tot schikkingen tussen gedupeerden en verzekeraars ter grootte van honderden miljoenen.

Uurtje-factuurtje. Inmiddels werken de meeste adviseurs niet meer met een provisiestructuur. Zij adviseren hun cliënten op basis van ‘uurtje-factuurtje’. Zodoende komen de kosten van het advies ook veel duidelijker naar voren. Voorheen zaten deze verscholen in het product en het rendement. Nu krijgt de cliënt er een afzonderlijke rekening voor. Kunt u daar fiscaal nog iets mee?

Advieskosten aftrekbaar?

Op basis van de wet (voor de liefhebbers: artikel 1.7b IB 2001) worden dergelijke advieskosten gelijkgesteld met een betaalde lijfrentepremie. Voorwaarde is wel dat het gaat om het afsluiten dan wel het verlengen van een lijfrenteverzekering of het incasseren van de lijfrentepremies.

Tip. Het is dus toegestaan de kosten die uw adviseur u in rekening brengt bij bijvoorbeeld het afsluiten van een lijfrenteverzekering, in mindering te brengen op uw fiscale inkomen. Hierdoor betaalt de fiscus dus mee aan een goed advies.

Hoe zit het dan met banksparen?

Sinds 1 januari 2008 is het mogelijk om een vergelijkbare verzekering af te sluiten bij een bank. Deze nieuwe mogelijkheid heet ‘banksparen’, maar wordt soms ook wel ‘lijfrentesparen’ genoemd.

Analoog aan de wetgeving voor de lijfrentepremies zou ook hierbij een aftrekmogelijkheid voor de advieskosten van toepassing moeten zijn. Dit is echter (nog) niet formeel in de wet geregeld.

Medewerking inspecteur. Om toch een aftrek mogelijk te maken, dient u de medewerking van de inspecteur te krijgen. De ervaring is dat de meeste inspecteurs deze aftrekpost toestaan.

Tip. Het is raadzaam de advieskosten afzonderlijk en uitdrukkelijk als premiekosten in aftrek te brengen in uw aangifte. Vervolgens verzoekt u de inspecteur via de mogelijkheid die de elektronische aangifte daartoe biedt, een uitspraak te doen over de aftrekbaarheid van deze post.

Uiteraard is de beste oplossing dat de aftrek ook voor banksparen in de wet wordt geformaliseerd. Dit voorkomt willekeur waarbij de ene belastingplichtige wel de aftrek krijgt en de andere niet.

De advieskosten voor het afsluiten of verlengen van een lijfrenteverzekering kunt u in uw belastingaangifte als aftrekpost opvoeren. Bij banksparen is overleg met de inspecteur over de aftrek van de advieskosten raadzaam.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01