Uw volgende stap

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 24.12.2010

Aansprakelijk? Dan eerst ingebrekestelling!

Als bestuurder van een BV kunt u onder voorwaarden in privé worden aangesproken voor belastingschulden van de BV, dan wel van een derde. Daarvoor moet de Belastingdienst echter wel de juiste weg bewandelen.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Als bestuurder kunt u aansprakelijk zijn voor onbetaald gebleven belastingschulden van uw ‘eigen’ BV.

Emigratie BV. Zo is bijvoorbeeld bij een zetelverplaatsing van een BV iedere persoon die belast is met die zetelverplaatsing, hoofdelijk aansprakelijk voor de onbetaald gebleven vennootschapsbelasting en dividendbelasting van die BV.

Onlangs heeft het Gerechtshof Arnhem echter benadrukt dat van een dergelijke aansprakelijkstelling eerst sprake is als de BV in gebreke is. En daarvoor is vereist dat die BV kennis had genomen van de oorspronkelijke navorderingsaanslag.

Wat speelde er?

Een BV had haar zetel verplaatst naar Curaçao. De directeur-grootaandeelhouder (DGA) was een jaar eerder al naar dat zonnige oord geëmigreerd.

Na de zetelverplaatsing had de DGA afstand gedaan van zijn pensioenrechten. De vrijgevallen verplichting werd vervolgens als liquidatie-uitkering aan de DGA uitgekeerd. Daarna werd de BV ontbonden.

Standpunt inspecteur

Navorderingsaanslag. Drie jaar later legde de Nederlandse Belastingdienst een navorderingsaanslag vennootschapsbelasting op vanwege de vrijval van de pensioenverplichting.

Daartegen werd weliswaar bezwaar aangetekend, maar zonder succes. Desalniettemin bleef de aanslag onbetaald.

DGA aansprakelijk gesteld. Dat was voor de ontvanger reden om de DGA in privé aansprakelijk te stellen.

Standpunt rechter

De Rechtbank Arnhem was het met de ontvanger eens, maar in hoger beroep oordeelde het Gerechtshof Arnhem anders.

BV niet in gebreke gesteld. Volgens dat Hof kon de DGA namelijk slechts aansprakelijk worden gesteld indien de BV in gebreke was. Daarvan is eerst sprake als de BV kennis had kunnen nemen van de opgelegde aanslag, tenzij al vooraf duidelijk zou zijn dat de BV de aanslag niet zou betwisten. En omdat de BV al was ontbonden op het moment van het opleggen van de aanslag, was niet voldaan aan die ‘kennisname’.

Commentaar

Indien de oorspronkelijke belastingplichtige door de Belastingdienst niet behoorlijk in gebreke is gesteld, kan dus geen aansprakelijkstelling plaatsvinden van een andere BV (bijvoorbeeld bij inlening van arbeidskrachten) of van de DGA in privé.

Ook de ontvanger is verplicht secuur te werk te gaan. In de praktijk wordt vaak overgegaan tot aansprakelijkstelling van een derde (een andere BV of de DGA) zonder dat formele ingebrekestelling van de oorspronkelijke belastingplichtige heeft plaatsgevonden.

Tip. Als u dat overkomt, doet u er goed aan zich ervan te vergewissen of ingebrekestelling op de formeel juiste wijze heeft plaatsgevonden.

U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 15.21.06).

Bron

Gerechtshof Arnhem, 2 november 2010, nr. 09/00416

Bekijk of er sprake is van een correcte ingebrekestelling van de ‘echte’ belastingplichtige. Zonder formele ingebrekestelling kan niet snel tot aansprakelijkstelling op grond van de wet worden overgegaan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01