Hij doet nu mijn werk. Dat is toch verboden?
U heeft een verkoper ontslagen, mét een ontslagvergunning. Een deel van zijn taken besteedt u uit aan een handelsagent. Nu zegt uw ex-werknemer dat u daarmee de voorwaarde bij de ontslagvergunning heeft overtreden. Klopt dat?
Wederindiensttredingsvoorwaarde
UWV Werkbedrijf verstrekt aan de lopende band ontslagvergunningen vanwege een bedrijfseconomische reden (officieel heet zo’n ontslagvergunning ‘toestemming om het dienstverband te mogen opzeggen’). UWV Werkbedrijf dat bij bedrijfseconomische redenen altijd onder de zogenaamde ‘wederindiensttredingsvoorwaarde’:
“Aan deze toestemming wordt de voorwaarde verbonden dat de werkgever binnen 26 weken na bekendmaking van deze toestemming geen werknemer in dienst zal nemen voor werkzaamheden van dezelfde aard, dan nadat hij degene voor wie de toestemming tot opzegging van de arbeidsverhouding wordt verleend, in de gelegenheid heeft gesteld zijn vroegere werkzaamheden op de bij de werkgever gebruikelijke voorwaarden te hervatten.”
Overtreding voorwaarde
Wanneer u binnen 26 weken een nieuwe werknemer min of meer hetzelfde werk laat doen als uw ontslagen werknemer overtreedt u daarmee de voorwaarde. Uw ex-werknemer kan het u behoorlijk moeilijk gaan maken als hij daar achter komt.
Oppassen geblazen! Als u namelijk binnen die 26 weken hetzelfde werk door een nieuwe werknemer laat doen, is het gevolg dat de ontslagvergunning wordt geacht niet te zijn verleend. En dat betekent weer dat u het dienstverband op een onjuiste wijze heeft beëindigd, waardoor de ontslagen werknemer bij u in dienst is gebleven! U moet dan dus het loon vanaf de datum van het ontslag ‘gewoon’ doorbetalen, ook al heeft uw ex-werknemer geen minuut bij u gewerkt. Dat kan u dus duur komen te staan!
Alleen bij werknemers
De wederindiensttredingsvoorwaarde geldt alleen bij werknemers of bij personen die met een werknemer worden gelijkgesteld, zoals uitzendkrachten en bij uw bedrijf gedetacheerde werknemers.
Laat u dus binnen de periode van 26 weken een uitzendkracht ook maar éven voor u werken, en krijgt de ontslagen werknemer daar lucht van, dan kunt u problemen verwachten. De ontslagen werknemer zal dan zijn werkplek weer kunnen opeisen of slechts bereid zijn daar tegen betaling van een geldsom van af te zien.
Andere arbeidskrachten
Besteedt u de werkzaamheden uit aan een handelsagent, zzp’er of andere ondernemer die de werkzaamheden naar eigen inzicht en voor eigen rekening en risico uitvoert, dan overtreedt u daarmee níét de wederindiensttredingsvoorwaarde.
Tip. Zorg dat uw zzp’er beschikt over een geldige VAR-verklaring, want dan is in ieder geval duidelijk dat hij voor eigen rekening en risico handelt.
Een vertegenwoordiger voor België werd ontslagen. De bediening van de klanten werd daarbij overgenomen door een in België gevestigde (zelfstandige) agent die de werkzaamheden naar eigen inzicht uitvoerde en die slechts provisie betaald kreeg.
Het Hof Arnhem (LJN: BL9028) oordeelde in hoger beroep dat er geen sprake was van een werknemer, maar van een ondernemer die de taken naar eigen inzicht en voor eigen rekening en risico uitvoerde. Omdat er volgens het Hof dus geen sprake was van een werknemer, was er dus ook geen sprake van overtreding van de wederindiensttredingsvoorwaarde.