IN DE KIJKER - 24.10.2008

Identificeren en melden; het zal wel motten!

Anders dan u wellicht hoopte, is de wetgeving die u als makelaar verplicht om uw cliënten te identificeren en in voorkomende gevallen verdachte transacties te melden, geen ver-van-uw-bedshow. Lees hier hoe u ongelukken voorkomt.

Risico-inventarisatie

Zoals u hiervoor al heeft kunnen lezen, is de wetgeving die voorzag in het identificeren van cliënten bij (financiële) dienstverlening en het melden van ongebruikelijke (lees: verdachte) transacties, een relatief groot succes gebleken.

De nieuwe wetgeving schrijft voor dat financiële instellingen een risicogeoriënteerd cliëntenonderzoek verrichten. Dit houdt in dat u als makelaar of hypotheekadviseur een inschatting moet maken van de risico’s die ontstaan door het bedienen van bepaalde cliënten of door de verkoop van bepaalde (financiële) producten of diensten.

Dubieus. Dit klinkt allemaal erg leuk, maar wat betekent dit in de praktijk? De risico-inventarisatie kan met zich meebrengen dat u extra voorzichtig bent als uw nieuwe relatie een obscure buitenlandse rechtspersoon of een anderszins ondoorzichtig samenwerkingsverband van personen of rechtspersonen blijkt te zijn.

Intensief. Het spreekt voor zich dat uw controle-inspanningen intensiever moeten zijn naarmate het gewenste product of de persoon van de cliënt meer bedenkingen oproept. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook.

Heeft u de risico’s in beeld gebracht en toetst u daarna regelmatig of uw cliënt nog aan het risicoprofiel bij aanvang van de relatie voldoet?

Verkrijgt u onvoldoende duidelijkheid omtrent de persoon van uw cliënt en/of de bij de voorgenomen transactie optredende risico’s? Onthoud dan uw medewerking aan deze transacties. Betreft het een reeds bestaande relatie? Verbreek deze relatie dan op zo kort mogelijke termijn.

Meldingsplicht

Een belangrijk onderdeel van deze wet is de verplichting om ongebruikelijke transacties te melden bij het FIU te Zoetermeer, zie ook http://www.fiu-nederland.nl

Objectief en subjectief. Zogeheten ‘indicatoren’ geven inhoud aan de meldingsplicht. De indicatoren kunnen (voor zover voor u als makelaar van belang) worden onderscheiden in één objectieve en één subjectieve indicator. Een objectieve indicator betekent verplicht melden. Een subjectieve indicator geeft de indruk dat het gaat om een ongebruikelijke transactie. Ook dan moet u melden.

Objectief. De objectieve indicator betreft transacties van € 15.000,- of meer, betaald aan u of door tussenkomst van u, in contanten, met cheques aan toonder of soortgelijke betaalmiddelen.

Subjectief. De subjectieve indicator betreft transacties waarbij aanleiding is om te veronderstellen dat ze verband kunnen houden met witwassen of financiering van terrorisme.

Welke gevolgen heeft een melding?

Natuurlijk zit u niet te wachten op het als ongebruikelijk aanmerken van een transactie. En in deze turbulente tijden heeft u al helemaal geen zin om (potentiële) cliënten de deur te wijzen. Het is echter goed om te bedenken dat in voorkomende gevallen melden wel degelijk verplicht is. Een melding vrijwaart u van strafrechtelijke vervolging wegens betrokkenheid bij de verdachte transactie. Bovendien zorgt een melding ervoor (mits u te goeder trouw heeft gemeld) dat u civielrechtelijk gevrijwaard bent. Dit betekent in gewoon Nederlands dat u niet opdraait voor de schade die een ander lijdt als gevolg van de melding.

Breng de risico’s over uw cliënten en de door u aangeboden diensten goed in kaart. Zo kunt u vaststellen wat voor deze relatie (on)gebruikelijk is. Stelt u vast dat er mogelijk sprake is van witwassen of terrorisme? Dan moét u melden!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01