Moet u atv-dagen uitbetalen?
Bij het einde van het dienstverband moet u uw werknemer de vakantiedagen die hij niet heeft opgenomen uitbetalen. Maar bent u ook verplicht om de openstaande atv-dagen uit te betalen? Hoe zit dat precies?
Over vakantiedagen is de wet duidelijk: niet opgenomen vakantiedagen kunnen bij het einde van het dienstverband door de werknemer worden ‘verzilverd’. Hoe zit dat met de atv-dagen?
Atv-dagen. Determ atv-dagen is geen eenduidige term. Deze dagen worden ook wel adv-dagen of roostervrije dagen genoemd. Hoe dan ook, atv-dagen zijn geen vakantiedagen maar roostervrije dagen. Het verschil is duidelijk.
- Atv-dagen zijn bedoeld om arbeidsplaatsen te creëren of te behouden.
- Vakantieregelingen zijn bedoeld om de werknemer de kans te geven ‘bij te komen’ van zijn werk.
Door dit verschil zijn de wettelijke bepalingen die gelden voor vakantiedagen niet van toepassing op de atv-dagen. Als werkgever bent u in principe niet verplicht de atv-dagen bij het einde van het dienstverband uit te betalen. Tenminste ... als uw atv-dagen ook echt zijn bedoeld om arbeidsplaatsen te creëren of behouden.
Toch uitbetalen indien …
In veel bedrijven is het doel van een atv-regeling niet (meer) gelegen in het creëren en behouden van werkgelegenheid. Vaak is gewoon sprake van een secundaire arbeidsvoorwaarde.
Tóch uitbetalen. Als in uw onderneming duidelijk is dat de strekking en het doel van de atv-regeling niet (in belangrijke mate) is gelegen in het creëren en behouden van arbeidsplaatsen, moet u de niet opgenomen atv-dagen bij het einde dienstverband wél uitbetalen. Er is dan immers nauwelijks verschil tussen de atv-dagen en vakantiedagen. Deze dagen moeten in dat geval hetzelfde behandeld worden.
Hoe zit het bij úw bedrijf?
Om te bepalen of ú de atv-dagen bij het einde van het dienstverband aan uw werknemer moet uitbetalen, is het van belang om te beoordelen wat u precies met uw werknemer heeft afgesproken en wat het doel van uw atv-regeling is.
Afspraak is afspraak. Als in uw atv-regeling is opgenomen dat deze dagen bij einde dienstverband uitbetaald moeten worden, weet u meteen waar u aan toe bent. Ook kan deze regeling duidelijk maken wat het doel van de atv-dagen is.
Cao. Is op uw onderneming een cao van toepassing, dan kan hierin zijn vastgelegd dat de werknemer recht heeft op uitbetaling van de atv-dagen. Ook kan uit de cao blijken dat het doel en de strekking van de atv-regeling al dan niet is gelegen in het creëren en behouden van arbeidsplaatsen.
Lastige beoordeling. Uit de praktijk blijkt dat het vaak niet makkelijk is om te beoordelen wat het doel van de atv-regeling is, zeker als er geen cao van toepassing is.
Zo pakt u dat aan
- Geef in de atv-regeling duidelijk aan dat doel en strekking van de regeling is gelegen in het creëren van werkgelegenheid. U bent dan niet verplicht om de atv-dagen uit te betalen.
- Zorg ervoor dat bij einde dienstverband uw werknemers eerst de vakantiedagen opmaken en daarna de atv-dagen. De resterende atv-dagen hoeft u immers niet uit te betalen.
- Het is wellicht interessant om in de toekomst geen bovenwettelijke vakantiedagen meer af te spreken, maar in plaats daarvan extra atv-dagen overeen te komen.