BOUWCALCULATIE - 01.12.2009

Hoe zit dat nou met voorrijkosten en/of reisuren?

Wat zijn ‘voorrijkosten’? Hoe berekent u voorrijkosten aan uw klant? Wanneer berekent u deze wel en wanneer niet? Óf berekent u alleen reisuren en hoe weet de klant dat dan? Hoe staat u sterk?

Wat staat er in de informatiefolder? Bedrijven die service aan huis voor onderhoud en/of reparatie verlenen berekenen voorrijkosten. Het te berekenen bedrag is vastgesteld; de klant is daarmee bekend. Voorrijkosten dekken voor een deel de benodigde reisuren van de onderhoudsman om naar en van de klant te rijden en de kosten van de auto. Bouw- en onderhoudsbedrijven hebben vaak in hun informatiefolder staan dat er geen voorrijkosten worden berekend. De vraag is daarbij of u zichzelf daarmee tekortdoet? Lees verder!

Bij grote(re) bouwopdrachten worden in de begroting reisuren en vervoerskosten apart opgenomen en doorberekend in de aanneemsom. Bij kleinere bedrijven die actief zijn in het uitvoeren van kleinere opdrachten, gebruikt men vaak een uurloon waarin die kosten zijn verwerkt. In dit artikel wordt dit laatste verder besproken.

Wat is verwerkt in het uurloon?

Bij de berekening van het uurloon, zoals beschreven in T&A Bouw, jg. 11, nr. 15, p. 5, 01.04.2009 zijn de kosten van vervoer meegenomen in de berekeningstabel. De geschatte kosten van vervoer per jaar worden omgerekend naar de geschatte factureerbare uren. Daarbij wordt uitgegaan van het aantal te rijden kilometers per jaar, bijvoorbeeld 20.000. Dat kan gebaseerd zijn op het uitvoeren van opdrachten binnen een straal van 25 km rondom de vestigingsplaats. U moet uiteraard naar uw eigen situatie kijken en dan bepalen hoe groot de cirkel is waarop u uw tarief gebaseerd heeft. Als u actief bent in een dunbevolkt gebied zullen de te rijden afstanden groter zijn.

Zitten de reisuren ook in het uurloon? In ons artikel over uurloon zijn geen reisuren voor u of uw personeel meegenomen.

De gemiddelde reisafstand valt bijvoorbeeld binnen de straal van 25 kilometer, waardoor de reisuren beperkt blijven.

Verder staat u niet zo stil bij doorberekening, totdat:

  • de vraag hoe het zit met reisuren/voorrijkosten gesteld wordt door een klant;
  • u een klus moet gaan uitvoeren in regiewerk;
  • u gaat rijden buiten de straal van 25 km.

Duidelijk communiceren? Wilt u duidelijk zijn over dit punt, dan moet u in uw informatiefolder, uitvoeringsvoorwaarden of in de offertecondities een artikel opnemen waarin staat dat u voorrijkosten en reisuren berekent.

Bijvoorbeeld: binnen een straal van 25 km rondom uw vestigingsplaats niet, daarbuiten wel.

Wat berekent u wanneer?

Kilometers. Als u een opdracht uitvoert buiten de straal van 25 km, dan zult u er een ander beleid op na moeten houden. Dan moet u echter wel weten wat u gaat berekenen. Het aantal te rijden extra kilometers moet worden bepaald.

Reisuren. U moet bepalen of het uurloon voor reisuren even hoog is als het normale uurloon. Er zou een verschil kunnen zitten tussen beide, waardoor u een lager uurloon hanteert voor reisuren.

Tip. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de kosten van reizen te delen met de klant, indien u buiten de cirkel die u bepaald heeft, actief bent. In de offerte kunt u dan opnemen dat u 50% van de kilometerkosten en de reisuren voor uw rekening neemt. Dat is alleszins acceptabel en billijk, ook in de ogen van de klant.

Wees duidelijk over voorrijkosten richting uw klant. Neem in uw informatiefolder, uitvoeringsvoorwaarden of in de offertecondities een artikel op waarin staat dat u voorrijkosten en reisuren berekent (bijvoorbeeld buiten een straal van 25 km rondom uw vestigingsplaats). Zo staat u sterk.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01