RECHT - 16.10.2009

Zit u safe met een ‘eigendomsvoorbehoud’?

Als u iets heeft geleverd onder eigendomsvoorbehoud en uw afnemer gaat failliet, dan kunt u de spullen die u heeft geleverd terugvorderen. Hoe gaat dat in zijn werk? Lukt het altijd om uw spullen terug te krijgen? Waar moet u op letten?

In Tips & Advies, jg. 16, nr. 5, p. 3, 09.10.2009, hadden wij het al over het eigendomsvoorbehoud. Maar, wat komt er allemaal bij kijken als u daadwerkelijk uw spullen terug wilt gaan halen?

Ik heb ze al doorverkocht!

U verkoopt een aantal computers aan Piet. Piet verkoopt de computers door aan Ellen. Vervolgens gaat Piet failliet nog voordat hij de computers aan u betaald heeft.

Pech. Ondanks het eigendomsvoorbehoud zult u in deze situatie niet snel uw computers terugkrijgen. Als Ellen niets wist van het eigendomsvoorbehoud en dat ook niet kon weten, mag zij de computers houden. Zij was immers te goeder trouw.

Die computers krijgt u dus niet meer terug. U kunt natuurlijk wél eisen dat uw rekening wordt betaald uit de failliete boedel. Als daar tenminste voldoende geld in zit. Helaas kunt u van een kale kip maar weinig veren plukken.

Tip. Weet met wie u zakendoet en spreek altijd een betalingstermijn af.

Tip. Wilt u weten met wie u zakendoet? Vraag dan kredietinformatie bij een gespecialiseerd bedrijf of informeer eens bij de plaatselijke deurwaarder.

Hoe toon ik mijn eigendom aan?

U levert een lading zand aan Koenders. Koenders heeft nog een lading zand bij een andere firma besteld en gooit alles op één hoop. Nog voordat hij heeft betaald, gaat hij failliet!

Dat is van mij! U heeft een eigendomsvoorbehoud bedongen en toont via de onbetaalde rekening, een kopie van het orderformulier en de algemene voorwaarden aan dat de lading zand uw eigendom is. Vervolgens gaat u met de curator naar de opslagplaats en daar ligt een veel grotere berg zand dan door u is geleverd.

Uiteraard kunt u niet aantonen welke zandkorrels precies door u zijn geleverd!

Tip. Eis een evenredig deel van het zand terug. Dit is het enig juiste standpunt dat u in kunt nemen.

Let op. Uit rechtspraak blijkt dat de rechter vaak aanneemt dat degene op wiens terrein het zand ligt, de eigenaar is van het geheel. Hierdoor blijft de leverancier, ondanks zijn eigendomsvoorbehoud, alsnog met lege handen achter.

Tip. Voorzie uw zaken van een waarmerk waaruit blijkt dat u de eigenaar bent. Als dat niet kan, neem dan in uw algemene voorwaarden op dat de zaken afzonderlijk bewaard moeten worden zodat duidelijk is welke zaken u geleverd heeft.

Nieuw product

Stel, u verkoopt en levert een aantal pallets met hout. De afnemer maakt hier vervolgens een aantal meubels van terwijl hij nog niet voor het hout heeft betaald. U vordert het hout dan ook terug!

U snapt het al: uw afnemer kan het hout niet meer in de originele staat teruggeven. Doordat hij er meubels van heeft gemaakt, is de afnemer eigenaar van de meubels geworden en dus van úw hout. Het eigendomsvoorbehoud is hierdoor verloren gegaan.

Tip. Verkoopt u producten waar uw klant iets anders van gaat maken, neem dan in uw algemene voorwaarden op dat er een zogenaamd ‘stil pandrecht’ is op datgene dat wordt gemaakt.

Met een eigendomsvoorbehoud bent u er nog niet. Er zitten haken en ogen aan. Bijvoorbeeld als de spullen al zijn doorverkocht of niet meer aanwijsbaar zijn. Probeer de tekst van het eigendomsvoorbehoud zo veel mogelijk aan uw situatie aan te passen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01