Het eigendomsvoorbehoud, hoe werkt dat?
U heeft een aantal spullen afgeleverd bij een afnemer. Vervolgens gaat die failliet voordat hij de spullen aan u heeft kunnen betalen. Via een eigendomsvoorbehoud kunt u uw spullen terugvorderen. Hoe zit dat precies?
Het eigendomsvoorbehoud
Leverancierskrediet. Als u zakendoet, zal er vaak sprake zijn van leverancierskrediet. Dat wil zeggen dat u op rekening verkoopt en uw afnemer pas op een later moment hoeft te betalen. U loopt dan natuurlijk altijd het risico dat uw klant de rekening niet betaalt, terwijl hij uw spullen al wel heeft. Met een eigendomsvoorbehoud kunt u daar wat extra zekerheid bij hebben.
Eigendomsvoorbehoud. Volgens de wet wordt uw klant al eigenaar van de spullen op het moment dat die aan hem worden geleverd, óók als hij nog niets heeft betaald. Maar: met een eigendomsvoorbehoud blijft ú eigenaar van uw spullen tot het moment dat uw klant aan een voorwaarde heeft voldaan. U snapt het al: die voorwaarde is dat de rekening betaald moet zijn. Dus: totdat de afnemer daadwerkelijk heeft betaald blijft u, als leverancier, eigenaar van het product. Betaalt de afnemer niet, dan kunt u de spullen terughalen.
Hoe pakt u dat aan?
Het eigendomsvoorbehoud moet uitdrukkelijk worden afgesproken. Dit gebeurt meestal door toepassing van algemene voorwaarden.
Tip. Spreek een betalingstermijn af. Wordt niet binnen deze termijn betaald, dan haalt u de geleverde spullen weer op.
Tip. Laat de algemene voorwaarden afdrukken op het orderformulier. Zo kunt u achteraf makkelijk aantonen dat u het eigendomsvoorbehoud overeen bent gekomen. Lukt dat niet, laat uw wederpartij dan áltijd tekenen voor ontvangst van de algemene voorwaarden om discussie over de geldigheid daarvan te voorkomen.
De afnemer is failliet!
Hoe zit het nu als uw afnemer failliet gaat? Vallen uw spullen dan ook in de failliete boedel?
Voorbeeld. U verkoopt een aantal computers. Nog voordat uw klant de computers heeft kunnen betalen, gaat hij failliet. In zo’n geval vallen de computers normaal gesproken in de failliete boedel van de afnemer. Als u echter een eigendomsvoorbehoud heeft bedongen, dan kunt u uw spullen gewoon terughalen. Ze vallen dan niet in de failliete boedel van de afnemer. De computers zijn immers nog steeds uw eigendom.
Hoe krijg ik mijn computers dan terug?
U kunt bij de curator direct afgifte van uw computers vorderen. U moet dan wel aantonen dat de computers uw eigendom zijn. Pas daarna mag u ze gaan ophalen.
Tip. Stuur de niet betaalde factuur, een afschrift van het orderformulier en de algemene voorwaarden aan de curator. Zo bewijst u dat de computers nog van u zijn.
Afkoelen. Het kan ook dat er na het uitspreken van het faillissement een afkoelingsperiode wordt afgekondigd. In deze periode gaat de curator onderzoeken of er een doorstart van het bedrijf kan worden gerealiseerd. Tijdens deze afkoelingsperiode kunt u de spullen die zijn geleverd onder eigendomsvoorbehoud, niet opeisen. U krijgt uw spullen (of uw geld) pas na deze afkoelingsperiode terug.
Tip. Vraag, als er er een afkoelingsperiode wordt ingesteld, de rechter-commissaris om afgifte van de producten als u producten heeft geleverd die snel vergaan, zoals bloemen of tomaten.