Wij zijn niet aansprakelijk voor schade
Uw klant wil u aansprakelijk stellen voor de door hem geleden schade. U heeft echter uw aansprakelijkheid uitgesloten in uw algemene voorwaarden. Kunt u hier altijd met succes een beroep op doen?
Beperking in de wet. U mag in uw algemene voorwaarden niet zomaar alles opnemen wat u wilt. In de wet is een inhoudscontrole opgenomen, die bestaat uit een zogenaamde ‘zwarte’ en een ‘grijze’ lijst. Deze lijsten zijn bedoeld om consumenten te beschermen tegen onredelijke bedingen in algemene voorwaarden. Waar moet u dan rekening mee houden?
De zwarte lijst
Als u een beding in uw algemene voorwaarden heeft opgenomen dat op de zwarte lijst staat, kan de consument dit beding altijd met succes vernietigen. Bedingen op de zwarte lijst zijn namelijk verboden. De consument moet er echter wel wat voor doen: hij moet u melden dat hij het beding vernietigt. Een aantal voorbeelden van bedingen die verboden zijn:
• de consument mag niet ontbinden;
• de consument mag geen nakoming eisen;
• de prijs wordt binnen 3 maanden verhoogd en de consument mag niet ontbinden.
Let op. Neem een dergelijk beding niet op in uw algemene voorwaarden.
De grijze lijst
Nog meer tinten. Naast een zwarte lijst bestaat er ook een grijze lijst. De bedingen die op deze lijst staan, worden ‘vermoed’ onredelijk te zijn. Dit hoeft dus niet altijd zo te zijn. Als in uw algemene voorwaarden een beding staat dat op de grijze lijst staat en een consument wil dit beding vernietigen, dan krijgt u de kans om te bewijzen dat dit beding niet onredelijk is. U krijgt dus de mogelijkheid om u te verweren. Deze bedingen zijn dus niet per definitie verboden.
Een aantal voorbeelden van bedingen die op de grijze lijst staan:
• wij zijn niet aansprakelijk voor schade;
• wij sluiten de bevoegdheid tot verrekening uit;
• de opzegtermijn is drie maanden of langer.
Dergelijke bedingen kúnnen dus onredelijk zijn, maar dit is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Als u aannemelijk kunt maken dat ze redelijk zijn, blijven ze van toepassing.
Zakelijke klanten
De zwarte en de grijze lijst kunnen alleen maar worden ingeroepen door consumenten. Uw zakelijke klanten kunnen hier geen rechten aan ontlenen. Maar ze kunnen er wel op van invloed zijn.
Als een zakelijke klant een bepaald beding in uw algemene voorwaarden wil vernietigen, zal hij moeten bewijzen dat de inhoud van het beding onredelijk bezwarend is. Dit zal niet altijd even makkelijk te bewijzen zijn. Let op. Dat geldt voor ieder beding. Er is immers geen zwarte of grijze lijst voor zakelijke klanten. Tip. Een belangrijk argument kan zijn dat een voorwaarde in uw branche wel of niet gebruikelijk is.
De moraal van dit verhaal
Altijd even checken. U mag dus niet zomaar alles opnemen in uw algemene voorwaarden. Het is daarom verstandig daar rekening mee te houden, want aan voorwaarden die vernietigd kunnen worden heeft u ook niet veel.
Tip. Kijk in ieder geval eens in de zwarte en in de grijze lijst als u algemene voorwaarden gaat maken.
U kunt de grijze en zwarte lijst gratis downloaden van http://tipsenadvies.indicator.nl (TA 15.16.03).