Ik wil niet meedoen aan uw pensioenregeling, baas!
Wat als uw werknemer geen pensioenregeling wil? Verplicht de nieuwe Pen- sioenwet hem dan toch tot deelname? Wat heeft u met uw pensioenverzekeraar afgesproken? Hoe kunt u het beste handelen?
Dat ziet u verkeerd, verzekeraar …
Op basis van de nieuwe Pensioenwet moet u uw werknemer binnen Ă©Ă©n maand na indiensttreding een pensioenaanbod doen of hem informeren dat u hem geen pensioenregeling aanbiedt.
Let op. In dit laatste geval moet u wél zeker weten dat voor deze medewerker niet een verplichte pensioenregeling geldt, bijv. via de cao.
Dat sla je toch niet af? Stel, u doet een pensioenaanbod en uw werknemer weigert. Wat te doen?
Laat u niet foppen! U kunt natuurlijk overleggen met uw verzekeraar. Er zijn echter verzekeraars die beweren dat een werknemer, op grond van de Pensioenwet, niet kán afzien van deelname aan een collectieve regeling. Dit is kletskoek. Het lijkt erop dat verzekeraars hier de wet commercieel vertalen.
Het kan ook zijn dat in uw contract (uitvoeringsovereenkomst) met de verzekeraar is vastgelegd dat u als werkgever alle werknemers verplicht bij de verzekeraar moet aanmelden. In de praktijk zijn de meeste verzekeraars dan standvastig en huldigen zij het standpunt dat de werknemer, ook al wil hij Ă©cht niet, toch aangemeld moet worden.
Tip. Wees op uw beurt ook standvastig en vraag of er dan een pensioenplicht in Nederland geldt. Het antwoord is namelijk dat die plicht er niet is.
… zo werkt de nieuwe Pensioenwet
Het is best lastig verzekeraars te overtuigen. Leg het daarom als volgt uit …
De pensioendeelnemers zijn de werknemers met wie een pensioenovereenkomst tot stand is gekomen. Deze pensioenovereenkomst is een belangrijk onderdeel van de Pensioenwet. Als er tussen werkgever en werknemer een pensioenovereenkomst tot stand komt, is vervolgens de Pensioenwet (PW) van toepassing. Als een werkgever pensioen voor een (nieuwe) werknemer wil regelen, dan moet hij volgens de PW een aanbod tot het sluiten van een pensioenovereenkomst doen. U moet dit aanbod binnen Ă©Ă©n maand doen.
Het aanbod kan ook onderdeel van het aangeboden arbeidscontract zijn. Als uw werknemer echter per se niet aan de pensioenregeling wil deelnemen, ofwel het aanbod weigert, dan komt er geen pensioenovereenkomst tot stand.
Let op. Voor werknemers in branches waar een verplichte deelname aan een bedrijfspensioenfonds geldt, is weigering niet mogelijk.
Hoe pakt u dat dus aan?
Als er geen pensioenovereenkomst tot stand komt, hoeft u de werknemer dus niet bij de pensioenverzekeraar als deelnemer aan te melden.
Tip. Stuur werknemers die geen pensioen willen, een aparte brief met het aanbod tot het sluiten van een pensioenovereenkomst en laat hen daar samen met hun partner schriftelijk op reageren.
Let op. De partner moet meetekenen, omdat er ook afstand wordt gedaan van nabestaandenpensioen.
Tip. Leg regelmatig vast dat de betreffende werknemer (en partner, ook een eventuele nieuwe partner!) niet wil deelnemen aan de pensioenregeling.
Tip. Neem dit onderwerp ook in de jaarlijkse functioneringsgesprekken mee omdat u zo automatisch en frequent kunt vastleggen of de weigering van uw pensioenaanbod nog steeds geldt.