INKOMSTENBELASTING - 29.11.2007

Werk aan de winkel bij uw eigen Fonds

In een eerder nummer schreven wij over een zogenaamd ‘Fonds op Naam’. Met ingang van 1 januari 2008 wijzigt er op dit gebied het een en ander.

Een ‘Fonds op Naam’ kunt u bij leven maar ook bij testament oprichten en daardoor één of meerdere goede doelen steunen, ook na uw overlijden. Tevens kunt u vaak zelf een naam (bijv. die van uzelf of een dierbare) aan het Fonds verbinden.

Goed doel. Daarnaast bepaalt u zelf de doelstelling, hetgeen inhoudt dat u zelf aangeeft waar het geld, ook in de toekomst, naar toe moet. In de afgelopen jaren zijn veel van dit soort fondsen door particulieren opgericht. Vaak is het Fonds op Naam gekoppeld aan een ‘bekende’ goeddoelinstelling, maar dat is niet noodzakelijk.

Giftenaftrek. Het onderbrengen van (een deel van) uw vermogen in zo’n Fonds komt, met inachtneming van de daarvoor geldende regels, als gift in aanmerking voor aftrek in uw aangifte inkomstenbelasting. Uitkeringen door het Fonds zijn vrijgesteld van schenkingsrecht (zie T&A Belastingen, jg. 11, nr. 2, p. 3, 23.02.2006).

Fiscale eisen aangescherpt

Met ingang van 1 januari 2008 worden de criteria voor alle goede doelen fiscaal aangescherpt. Dat heeft dus ook betrekking op ‘uw’ Fonds op Naam.

Een gift aan een goed doel is aftrekbaar voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting. Uitkeringen door het ‘goede doel’ zijn vrijgesteld van schenkingsrecht. Deze fiscale faciliteiten worden vanaf 2008 echter enkel nog toegestaan als het goede doel een door de Belastingdienst aangemerkte algemeen nut beogende instelling is.

Beschikking Belastingdienst. Zo’n kwalificatie wordt door de Belastingdienst in een beschikking vastgelegd. Ook uw Fonds moet dus zo’n beschikking krijgen.

‘Dan meld ik mijn Fonds op Naam toch ook direct aan?’ Uiteraard is dat mogelijk, maar voordat ook uw Fonds een dergelijke beschikking krijgt, moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Voorwaarden. Nu zullen die meeste voorwaarden niet zo’n punt zijn. Zo zal het Fonds wel in Nederland zijn gevestigd, zal het Fonds geen winstoogmerk hebben, zal het Fonds ten minste 50% van haar tijd ook feitelijk aan het algemeen belang besteden, zullen de bestuurders geen salaris krijgen en zal niemand van het bestuur over het vermogen kunnen beschikken ‘als ware het zijn eigen vermogen’.

Beleidsplan. Uw Fonds moet echter voortaan wel jaarlijks beschikken over een actueel beleidsplan waarin wordt aangegeven op welke wijze het Fonds haar doelstelling zal uitvoeren.

Als u dit niet doet, is een schenking aan uw Fonds niet langer aftrekbaar als gift en worden schenkingen door uw Fonds belast naar het hoogste tarief (41% tot 68%) aan schenkingsrecht.

Ontbinden?

Zeker als er relatief weinig vermogen in uw Fonds over is, of als het doel wellicht al is bereikt, kunt u overwegen of die extra administratieve last nog wel opweegt tegen het in stand houden van ‘uw’ Fonds. Tip. Mocht u daardoor overwegen om uw Fonds op te heffen, dan doet u er goed aan nog in 2007 het (resterende) vermogen weg te schenken. In 2008 heeft u dan nog genoeg tijd om het Fonds ook formeel te ontbinden.

Of in stand houden?

Mocht ontbinding niet aan de orde zijn, dan moet u alsnog zo spoedig mogelijk zorgdragen voor aanmelding van uw Fonds bij de Belastingdienst. Uiteraard is dan een actueel beleidsplan vereist. Zolang u de beschikking na 1 januari 2008 (nog) niet heeft, is het aan te raden geen vermogen over te hevelen naar het Fonds en ook geen uitkeringen door het Fonds te laten verstrekken.

Ziet u op tegen extra administratieve rompslomp, is het vermogen van uw Fonds beperkt of het doel al vrijwel bereikt, dan doet u er goed aan het resterende vermogen nog dit jaar weg te schenken en het fonds vervolgens te ontbinden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01