ARBEIDSVOORWAARDEN - 23.10.2007

Wat voor eisen mag u stellen aan uw werknemer?

U wilt dat uw medewerker voor een bepaalde functie aan bepaalde kenmerken voldoet. Hoever mag u gaan? Mag u eisen dat uw medewerker op een bepaald gewicht blijft, bepaalde kleding draagt, of bepaalde sporten juist niet doet?

Een apart geval bij de rechter

De kantonrechter Rotterdam moest onlangs een beslissing nemen over de ontslagaanvraag van een werkgever voor een scheepskok die te zwaar was. Hierdoor mocht hij zijn functie niet meer uitoefenen omdat daarvoor uit veiligheidsoverwegingen een maximaal gewicht was bepaald. De werkgever wilde hem ontslaan, zonder hem een vergoeding te betalen. Het was namelijk al de tweede keer dat hij te zwaar was en na de eerste keer was hij zodanig afgevallen dat hij weer mocht gaan werken. De rechter besliste dat de werkgever dit inderdaad mocht doen. De werknemer wist dat hij op zijn gewicht moest blijven letten, maar had dat niet gedaan. Bovendien wist hij van de eerste keer wat de gevolgen waren als hij te zwaar werd. Die gevolgen hoefden volgens de rechter niet voor rekening van de werkgever te blijven.

Uiteraard is deze situatie erg bijzonder. Het komt immers niet vaak voor dat een werk­gever dit soort toch wel heel persoonlijke eisen mag stellen aan een werknemer.

Let op. Het stellen van deze eisen aan een werknemer kan in veel gevallen zelfs discriminatie zijn, waardoor u een boete verschuldigd bent.

Tip. Voorkom dus dat u deze eisen stelt in een personeelsadvertentie.

’t Is toch in mijn eigen tijd!

In T&A Personeel, jg. 11, nr. 19, p. 4, 12.09.2006 is al de situatie genoemd van een werknemer die door de werkgever was gewaarschuwd dat hij niet meer mocht zaalvoetballen. Hij was al diverse keren ernstig ge­blesseerd ge­­raakt omdat hij een slechte knie had waardoor hij steeds had moeten verzuimen. De werkgever moest hierbij steeds (op grond van de cao) het loon tijdens ziekte aanvullen tot 100%. De werknemer trok zich niets aan van het verbod van de werkgever en ging toch door met zaalvoetballen. En uiteraard raakte hij weer geblesseerd en viel hij opnieuw geruime tijd uit. De werkgever vulde het loon toen niet meer aan tot 100%, omdat zij van mening was dat de werknemer de blessure aan zichzelf te wijten had. De rechter stelde de werkgever ook hier in het gelijk.

Tip. Leg steeds, als u de werknemer een sanctie wilt opleggen, goed vast dat u de werknemer diverse keren heeft gewaarschuwd en wijs hem op de gevolgen van zijn handelen.

Ik wil dat je er netjes uitziet

Een werknemer vervult binnen uw bedrijf een representatieve functie. Hij komt regelmatig in contact met klanten en vanaf het moment dat hij deze functie heeft, is hem duidelijk gemaakt dat hij het bedrijf vertegenwoordigt. Er wordt van hem dan ook een bepaalde uitstraling verwacht. Voor de functie van vertegenwoordiger kan dit bijvoorbeeld betekenen dat hij in pak mét stropdas moet werken. Maar ook van een monteur die in uw bedrijfsbus rondrijdt, mag u bepaald ge­­drag verwachten. Bijvoorbeeld dat hij zich aan de verkeersregels houdt en dat hij zich niet a­­sociaal gedraagt in het verkeer. U heeft er immers belang bij dat een werknemer, waarvan duidelijk is dat hij bij u werkt, zich zodanig gedraagt dat uw bedrijf geen schade ondervindt van zijn handelen.

Tip. Neem in een functieomschrijving uitdrukkelijk op aan welke eisen een werknemer in die func­tie moet voldoen, zodat daar nooit discussie over kan ontstaan.

Let op. Uiteraard moet wel sprake zijn van een redelijke eis, die ook echt nodig is in deze functie.

U mag eisen stellen aan uw werknemers, zowel binnen als buiten werktijd. U moet echter wel altijd kunnen aantonen waarom deze eisen worden ge­steld en dat deze eisen ook noodzakelijk zijn in deze functie.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01