Wat nou alcoholvergiftiging?
U kon het recentelijk lezen in diverse vakbladen: steeds vaker en steeds jonger zijn de gevallen van alcoholvergiftiging onder jongeren. Op dat gedoe zit u helemaal niet te wachten. Hoe zit dat juridisch?
Eerst al die vragen … Ten eerste wat is alcoholvergiftiging precies? Hoe ernstig is het?
Als iemand een paar glazen alcohol heeft gedronken, dan worden de remmingen verdoofd (dit ligt aan de buitenkant van de hersenen). Bij meer alcohol werkt het dieper in de hersenen waar de motorische vaardigheden zitten. Als deze verdoofd worden, gaat iemand minder goed lopen (zwalken) en praten (lallen) ook het zicht wordt minder, de smaakpapillen worden verdoofd en het gevoel wordt minder. Als er nog meer gedronken wordt en de alcohol komt in het binnenste gedeelte van de hersenen, dan kan iemand zijn bewustzijn verliezen en soms zelfs in coma raken. Dit wordt alcoholvergiftiging genoemd.
Let op. Uiteindelijk kan het centrum dat de ademhaling stuurt, worden verdoofd en dan kan iemand ook overlijden als gevolg van een alcoholvergiftiging.
Leeftijd en hoeveelheden!
De hoeveelheden alcohol die gevaar kunnen veroorzaken, verschillen per persoon. De leeftijd speelt een grote rol (hoe jonger, hoe minder je kunt hebben), gewicht en geslacht (vrouwen kunnen minder alcohol opnemen dan mannen) en gewenning. Ook de snelheid (veel alcohol in korte tijd) is een belangrijke factor.
Wat aan wie schenken? De wettelijke regels over leeftijd zijn als volgt: alcohol onder 15% mag verkocht worden vanaf 16 jaar, alcohol van 15% of hoger mag vanaf 18 jaar worden verkocht. Leidraad hierin is hoe de alcohol in de fles zit. Wat er daarna wordt gedaan (mixen) is niet bepalend. Voorbeeld. Wodka-redbull gemixt door de barkeeper geldt als wodka dus mag vanaf 18 jaar. Breezer (mix van Bacardi) wordt rechtstreeks uit het flesje verkocht en niet zelf gemixt en mag dan aan een 16-jarige worden verkocht.
Let op. Alcoholvergiftiging komt met name voor bij jongeren die in korte tijd veel drinken. Vakanties en weekenden zijn beruchte periodes waarin jongeren meer drinken dan normaal.
Juridisch gezien bent u aansprakelijk
U bent strafbaar/aansprakelijk als jongeren in uw bar alcoholvergiftiging oplopen.
Let op. De Drank- en Horecawet geeft aan dat er geen alcohol verstrekt mag worden aan mensen die zichtbaar te veel hebben gedronken. Dat is weliswaar soms ondoenlijk in de praktijk, maar u blijft dus wel aansprakelijk.
Wat nu? Een belangrijke stap is het signaleren van overmatig gebruik en daarop te reageren. Indien iemand dronken is, schenk dan geen alcohol meer, maar bied een alternatief aan zoals koffie, frisdrank of water. Tip. Iets minder expliciet kunt u dit doen door alcoholvrije drankjes aantrekkelijk uit te stallen of te promoten.
Let op. Happy hours zorgen natuurlijk voor een goede omzet, maar geven ook een grotere kans op veel drinken in korte tijd, wat een extra risico is.
Nog een fabeltje ‘als laatste slok’ …
Men hoort bijv. jongelui vaak zeggen dat het veel door elkaar drinken van verschillende dranken de oorzaak is, maar in feite maakt dat toch niet uit omdat een Bacardi-cola net zoveel alcohol bevat als een glas bier? Het door elkaar drinken van verschillende drankjes maakt in principe niets uit voor de snelheid waarmee iemand dronken wordt. Iemand kan wel misselijk worden doordat er allerlei verschillende smaken worden vermengd.