BEVEILIGING - 13.09.2007

Uw wachtwoorden altijd én overal bij de hand

Het is een uitdaging om alle wachtwoorden te onthouden die u nodig heeft op internet. De online dienst PassPack wil het u makkelijker maken.

1. Uw wachtwoorden bewaren. Veel mensen schrijven hun wachtwoorden nog altijd op een papiertje. Dat is noch handig, noch veilig. Andere gebruiken een Excel-bestand (beveiligd met een wachtwoord) of speciale software, zoals het uit­­stekende RoboForm (http://www.roboform.com/nl/). Het nadeel daarvan is dat uw wachtwoorden dan op één pc staan, u heeft ze dus niet bij de hand wanneer u een andere computer gebruikt.

De online dienst PassPack (http://www.passpack.com) pakt het anders aan: hij houdt uw wacht­woorden niet lokaal bij, maar volledig online. Het beheren en oproepen van uw wacht­woorden, ver­loopt ge­­woon in uw browser. U hoeft dus niets extra’s te in­­stal­leren en u kunt op elke internet-pc bij uw wachtwoorden.

2. Hoe beginnen? U begint met zich te regis­tre­ren bij PassPack… met een gebruikersnaam en een wachtwoord en u kiest vervolgens een hoofd­wachtwoord (packing key). Dat hoofd­wachtwoord dient om al uw andere wachtwoorden te be­­vei­ligen. U mag dat nooit vergeten (u krijgt de kans om het te printen), want anders zijn al uw wachtwoorden onbereikbaar. Daarna kunt u de adressen, de gebruikersnamen en de wachtwoorden invoeren die u wilt opslaan.

Tip. Een csv-bestand met uw bestaande wacht­woorden importeren, kan ook, al verloopt dat minder vlot dan we hadden gewenst (zie http://passpack.wordpress.com/2007/07/09/csv-import-help-for-passpack/). Als u op een site een nieuw wacht­woord nodig heeft, dan kan PassPack er trouwens ook één genereren voor u.

3. Hoe gebruiken? U kunt PassPack op ver­schillende manieren gebruiken. U kunt, nadat u bent ingelogd, uiteraard via ‘knippen en plakken’ een username en een password in­­vullen op een site. Verder is er de ‘Auto-log-in’-moge­lijkheid. U moet dan eerst een ‘PassPack It!’-knop installeren in uw brow­ser. Als u dan vanuit uw PassPack-lijst met log-ins naar een site klikt, dan kunt u met één druk op de ‘PassPack It!’-knop meteen het gepaste wachtwoord laten in­­voeren.

Nog sneller is de ‘1-Click-log-in’: u hoeft dan niet vanuit de Pass­Pack-lijst met log-ins naar de site te klik­ken, maar u kunt met­­een naar de log-in­­pagina van de site surfen en die met één druk op de ‘PassPack It!’-knop laten invullen. Deze ‘Pass­­Pack It!’-knop werkt alleen als u in­­gelogd bent bij Pass­Pack en als uw lijst met log-ins geopend is.

4. Veilig? PassPack bewaart al uw log-in-infor­matie versleuteld op hun servers en ook de com­mu­nicatie tussen uw browser en de PassPack-servers verloopt versleuteld. Het is steeds in uw eigen browser dat de gegevens gecodeerd en gedecodeerd worden; u bent dus de enige die ze kunt bekijken.

5. Alternatieven. Een soortgelijke, maar min­der complete dienst is Agatra (http://www.agatra.com). Clipperz (https://www.clipperz.com) komt qua mogelijkheden wel in de buurt, maar die is beduidend minder gebruiksvriendelijk en vooral minder goed doordacht qua beveiliging.

Wilt u uw wachtwoorden, uw pincodes, enz. bewaren bij een online dienst zodat u ze steeds bij de hand heeft, dan is PassPack een veilige, gratis oplossing. Handig is dat u met één klik op sites kunt inloggen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01