HOMEPAGE - 27.09.2007

Op zoek naar de juiste webhost

Ontgroeit uw website de ruimte en de mogelijkheden van uw provider, dan moet u op zoek naar een goede, professionele webhost. Hoe gaat u te werk?

1. Uw internetprovider bij wie u een breed­band­abonnement heeft, biedt in de meeste gevallen gratis webhosting aan, variërend van 10 MB tot 50 MB webruimte. Vaak kunt u - optioneel - ook een eigen domeinnaam aan deze webruimte koppelen. Wordt uw site groter of wilt u gebruik maken van extra mogelijkheden zoals scripts of databanken, dan is het goed om een gespeciali­seerde webhostingdienst te zoeken. Een derge­lijke webhost biedt meer mogelijkheden en opties en is in zowat alle gevallen stukken goedkoper dan wanneer u deze opties bij uw gewone provider zou nemen.

2. Waar hosten? Er zijn duizenden webhosters, zo­­wel binnen Europa als daarbuiten (vaak in de VS). Maakt die locatie eigenlijk een verschil? Een verbinding van Europa naar Noord-Amerika reageert iets ‘later’, d.w.z. de zgn. ping­tijden zijn iets langer. Binnen Europa is dit 20 ms à 50 ms (milli­­secon­den), naar de VS is dit vaak 100 ms à 125 ms. In de praktijk merkt een bezoeker hier echter weinig tot niets van. Hosten in eigen land versus in een ander Europees land levert al helemaal geen verschil meer op qua snelheid.

3. Diensten. Belangrijker dan de locatie van de webserver is de kwaliteit van de hoster. Zo moet u eerst bepalen en weten wat uw hoster precies moet aanbieden. Wilt u gewoon meer webruimte? Of wilt u gebruik maken van scriptingtechnolo­gieën zoals php of asp? Misschien wilt u ook een database gebruiken, bijvoorbeeld om product­gegevens in op te slaan. Het kan allemaal.

Tip 1. Kies een goede provider, niet zomaar door wat rond te zoeken via Google of ‘omdat ze de goedkoopste zijn’, maar gebruik een website zoals Webhostingtalk (http://www.webhostingtalk.com) of WHReviews (http://www.whreviews.com). Staan er veel negatieve berichten over een be­­paalde webhoster, vermijd die dan.

Tip 2. Vindt u de webhoster die u op het oog heeft niet terug, stel dan op die twee sites een vraag in de forums en wacht de feedback af. Let op! Vindt u een heel goedkope webhoster die maar enkele euro’s per jaar vraagt, dan is dit meestal ‘too good to be true’.

4. Bandbreedte. Heel wat providers beperken het dataverkeer per maand (ook wel band width limit genoemd) tot een aantal GB. Meestal begint dit bij 5 GB of 10 GB per maand en dat volstaat voor de meeste websites wel.

Tip. Som­mige providers bieden wel 500 GB of zelfs 1 TB aan. Dit is erg overdreven voor een ge­­wone website. Betaal hier dus niet meer - of zeker niet extra - voor.

5. Extra’s. Bij heel wat webhosters krijgt u ook e-maildiensten (mailboxen die eindigen op uwdomeinnaam.com). Dit is een goed idee: meest­al zijn de mailservers bij dergelijke dien­sten betrouwbaar. Bovendien behoudt u die mail­adressen, zelfs al verandert u van internet­provider. Daarnaast is het makkelijk om snel extra adressen aan te maken - vaak zonder meerkosten - als u bijvoorbeeld een nieuwe mede­werker in de zaak krijgt.

Of uw site in de VS of in Europa staat, doet er niet meer toe, maar zorg er wel voor dat uw webhoster betrouwbaar is. Doe daarom eerst grondig aan research bij Webhostingtalk of WHReviews.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01