ZOIETS OVERKOMT U TOCH NIET - 28.09.2007

Mijn algemene voorwaarden zijn toch van toepassing!

U vraagt tijdens een ontspannen zakenlunch aan een expertisebureau waar u wel vaker zaken mee doet, om in het buitenland wat werkzaamheden voor u uit te voeren. Het gaat om het controleren van zaken die u daar wilt inkopen.

En dan gaat het fout

Helaas gaat het fout. Een partij die na controle van goede kwaliteit zou moeten zijn, blijkt van bedenkelijke kwaliteit. Een fikse financiële strop voor u. U wilt het expertisebureau aanspreken voor de door u geleden schade. Het bureau beroept zich op haar algemene voorwaarden, waarin de aansprakelijkheid flink wordt beperkt.

Maar er was toch een afspraak?

U heeft mondelinge afspraken gemaakt met het bureau. Deze zijn net zo bindend als een schriftelijke overeenkomst. Wel komt het vaak voor dat een mondelinge afspraak moeilijk te bewijzen is, maar dat terzijde. Als algemene voorwaarden van toepassing zijn, zijn deze dus in beginsel zowel op schriftelijke als op mondelinge overeenkomsten van toepassing.

Hoe zit dat in dit geval?

U deed al eerder zaken met elkaar. We gaven het al aan, het gaat hier om een u bekend bureau. U heeft aan deze relatie dus al vaker werkzaamheden uitbesteed. Hierdoor weet u dat het bureau algemene voorwaarden hanteert. Immers, in het verleden heeft u deze algemene voorwaarden al meerdere malen ontvangen. Bovendien waren ze afgedrukt op de factuur die het bureau eerder aan u stuurde.

Ik ben het er niet mee eens. Als u in het verleden nooit bezwaar heeft gemaakt tegen deze algemene voorwaarden, dan zit u er deze keer ook aan vast. Ook al heeft uw zakenrelatie deze keer niet nadrukkelijk naar zijn algemene voorwaarden verwezen.

Hij had ze toch moeten overhandigen? Bij het sluiten van de overeenkomst moeten de algemene voorwaarden overhandigd worden. Als de algemene voorwaarden niet zijn overhandigd, zijn ze in principe niet van toepassing op de overeenkomst. In dit geval kunt u uw relatie dan ook laten weten dat zijn algemene voorwaarden niet van toepassing zijn op deze overeenkomst. Of, in juristentaal, u kunt de algemene voorwaarden vernietigen.

Let op. U kunt zich hier alleen met succes op beroepen als u geen onderneming heeft die de gehele jaarrekening moet publiceren. De andere partij moet bewijzen dat u de algemene voorwaarden ontvangen heeft.

Zijn ze nu wél of niet geldig?

In principemoet uw relatie bij iedere overeenkomst zijn algemene voorwaarden aan u overhandigen. Maar, als u vaak zaken met elkaar doet en het bureau kan bewijzen dat het u iedere keer zijn algemene voorwaarden stuurde, dan zijn de algemene voorwaarden toch Ă©cht van toepassing!

Tip 1. Zet belangrijke afspraken altijd op papier en zorg dat u weet wat er in de algemene voorwaarden van uw wederpartijen staat.

Tip 2. Maak een lijstje van alle overeenkomsten met de bijbehorende algemene voorwaarden. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en voorkomt u kostbare missers.

Tip 3. Houd in de gaten of uw zakenrelatie zijn algemene voorwaarden wijzigt. Bewaar de wijzigingen bij de algemene voorwaarden. Zo heeft u altijd alles compleet.

Zet belangrijke afspraken altijd op papier en zorg dat u weet wat er in de algemene voorwaarden van wederpartijen staat. Maak een database van alle overeenkomsten met de bijbehorende algemene voorwaarden. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en voorkomt u kostbare missers.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01