RECHT - 25.09.2007

Laat de dader betalen

Er wordt aan een wetswijziging gewerkt, zodat u de kosten die u maakt bij re-integratie van een zieke werknemer gemakkelijker kunt verhalen. Bijvoorbeeld op de veroorzaker van de ziekte of handicap. Wat is nu al mogelijk?

Onduidelijke wetgeving

De Wet inkomen en arbeid (de WIA) bepaalt dat een werkgever zijn schade kan verhalen op diegene die aansprakelijk is voor de arbeidsongeschiktheid van uw medewerker. Verhaal van deze schade kent twee voorwaarden:

• er moet sprake zijn van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid; en

• de arbeidsongeschiktheid moet te wijten zijn aan opzet of bewuste roekeloosheid.

Hoe moet dit worden toegepast? Over deze bepaling bestaat nog al wat onduidelijkheid. Uiteindelijk zal de rechter moeten invullen hoe deze regeling precies moet worden toegepast.

Kabinetsplannen tellen mee. Het kabinet wil arbeidsongeschikte werknemers zo snel mogelijk weer aan de slag krijgen. Hiervoor is onlangs een wetsvoorstel ingediend, dat onder andere duidelijkheid moet geven over de toepassing van het verhaalsrecht. Tot die tijd zullen werkgevers het moeten doen met de bestaande regeling, al zal de rechter vermoedelijk wel rekening houden met het wetsvoorstel.

Hoe werkt dat in de praktijk

Het Hof ’s-Hertogenbosch (LJN: AZ4049) deed onlangs een uitspraak in een vergelijkbare zaak. De aanleiding tot arbeidsongeschiktheid was een flink geëscaleerde burenruzie. De werknemer is hierbij door zijn buurman het huis uit geduwd waarbij hij met een fles op zijn hoofd geslagen werd. Bij het dichtslaan van de deur is hij met zijn arm door de ruit gekomen. De werknemer liep een slagaderlijke bloeding op, als gevolg waarvan hij volledig arbeidsongeschikt raakte.

In een strafrechtelijke procedure werd de buurman voor het slaan op het hoofd veroordeeld wegens poging tot doodslag. Voor het veroorzaken van de slagaderlijke bloeding door het dichtslaan van de deur, werd hij echter vrijgesproken. Hiervoor was onvoldoende bewijs.

In de procedure oordeelt het Hof dat aansprakelijkheid wel voldoende aannemelijk is, ook al is de buurman niet veroordeeld door de strafrechter.

Wat betekent dit voor u?

Hoewel de buurman strafrechtelijk voor dit feit was vrijgesproken, vond het Hof toch voldoende aanleiding om de kosten op hem te kunnen verhalen. In deze uitspraak is een versoepeling te zien die in de praktijk het verhaal op een aansprakelijke derde sneller en gemakkelijker zal laten verlopen.

Tip. De kosten die u maakt voor re-integratie en de nettoloonkosten kunt u vorderen bij degene die de arbeidsongeschiktheid bij uw medewerker veroorzaakte. Trek daarbij samen op met uw verzekeraar. Deze zal zeker het voortouw willen nemen.

Tip. Ga als werkgever niet stilzitten bij de re-integratie van uw arbeidsongeschikte medewerker. Ook niet als er een aansprakelijke derde in beeld is. Neem als werkgever actief re-integratiemaatregelen, ook als de arbeidsongeschiktheid van uw medewerker is veroorzaakt door een derde.

Ga geen onredelijke kosten maken, met het idee dat u die toch kunt verhalen. Dat zou namelijk wel eens tegen kunnen vallen.

Tip. Als in een procedure komt vast te staan wie aansprakelijkheid is, kunt u dit uiteraard gebruiken om uw kosten te verhalen.

Ga niet stilzitten als uw medewerker ziek is door de schuld van een ander. Neem de re-integratie van uw medewerker actief ter hand en verhaal de kosten op de veroorzaker. Verhaal ook de kosten van het nettoloon.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01