PERSONEEL - 28.09.2007

Ik zal je nóg eens matsen …

Uw medewerker is bezig aan zijn derde jaarcontract. U kunt hem helaas geen vast contract aanbieden, maar dan zegt hij dat die hypotheekverklaringen hem recht geven op een vast contract. Wat nu weer?

Even opfrissen

Als u een medewerker in dienst neemt met een tijdelijk contract, komt er een moment dat uw medewerker ‘vanzelf’ in vaste dienst komt. Voor tijdelijke contracten die na elkaar worden gesloten gelden namelijk aparte regels, daarmee vertellen we u niets nieuws.

Wanneer een vast contract? Een vast contract ontstaat vanzelf op de volgende momenten:

• Bij het vierde contract, zonder dat u daar iets voor hoeft te doen. Als u een medewerker na drie contracten door laat werken, ontstaat vanzelf een vast contract.

• Als uw medewerker langer dan drie jaar bij u werkt. Dat kan dus ook zijn na twee contracten van 19 maanden.

En als hij tussendoor even weg is? Als uw medewerker tussen twee contracten langer dan drie maanden niet bij u werkt (ook niet via een uitzendbureau), dan staat de teller weer op nul en begint het van voren af aan.

En zo loopt dat dan in de praktijk

In een zaak (LJN: 483997) bij het kantongerecht te ’s-Hertogenbosch besliste de kantonrechter over een geval waarin een medewerker van mening is dat hij een contract voor onbepaalde tijd heeft. De medewerker vordert zijn loon nadat zijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is afgelopen en het arbeidscontract dus van rechtswege is geëindigd. Hij vindt dat zijn werkgever het loon moet doorbetalen omdat hij recht heeft op een vast contract. Hij vindt dat hij recht heeft op dit vaste contract omdat zijn werkgever een viertal werkgeversverklaringen heeft afgegeven waarop staat vermeld dat er een vast contract bestaat. Deze verklaringen heeft de werkgever verstrekt voor een hypotheekaanvraag van de medewerker. Op verzoek van de medewerker heeft de werkgever de verklaring iets te ‘rooskleurig’ ingevuld.

Geen vast contract. De werkgever is het hier niet mee eens. Hij vindt dat er sprake is van een jaarcontract, welk contract tweemaal is verlengd. Hierdoor zijn er niet meer dan 36 maanden verstreken en evenmin is het contract meer dan drie keer verlengd. Er is dus geen sprake van een vast contract voor de medewerker.

Bij de rechter. Tijdens de rechtszaak komt naar voren dat de werkgeversverklaringen met name door de medewerker zijn aangevraagd met de bedoeling om op papier te krijgen dat hij voor onbepaalde tijd in dienst is. De medewerker wist dat deze verklaringen standaard afgegeven worden door een administratief medewerkster, zonder ruggespraak met de directie.

De rechter aan het woord. De kantonrechter vindt dat de administratief medewerkster de verklaringen alleen heeft afgegeven ten behoeve van een hypotheekaanvraag. Hiermee heeft de werkgever zeker niet willen zeggen dat hij de medewerker voor onbepaalde tijd in dienst nam. De kantonrechter vindt dan ook dat er geen enkele reden is om uit de werkgeversverklaringen af te leiden dat sprake is van een vast contract.

Tip. Laat u niet verleiden in de hypotheekverklaring een te rooskleurig beeld te schetsen. Ook al heeft zo’n verklaring geen juridische gevolgen, een ‘welles-nietesdiscussie’ kost veel kostbare tijd en energie.

Let op. Wees extra voorzichtig als u de hypotheekverklaring zelf ondertekent. Doe geen bindende toezeggingen.

Het afgeven van een te positieve werkgeversverklaring voor een hypotheek van uw medewerker, betekent niet dat hij daarmee recht heeft op een vast contract.Laat u niet verleiden om bindende toezeggingen te doen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01