BOER EN PRIVé - 21.09.2007

Het blijft mooi binnen de familie

Als een onderneming wordt overgedragen is de koper vaak 6% overdrachtsbelasting verschuldigd. Bij overname binnen de familie geldt vaak een vrijstelling. Hoe werkt dat? Wat is nieuw?

Familieovername. In een nieuw Besluit van de staatssecretaris is het beleid voor bedrijfsoverdracht binnen de familiesfeer opgepoetst. Want de toepassing van de vrijstelling (van 6% overdrachtsbelasting) is voor een aantal situaties verruimd. Als u dit gunstig uitkomt kunt u (of uw adviseur voor u) gebruikmaken van deze nieuwe verruimde beleidsregels. Voor de agrarische sector met grote belangen in onroerend goed en bedrijfsovername binnen de familie, is dit alles van groot belang; lees verder!

Overdracht onderneming en BV

Geen probleem? Allereerst de situatie dat een BV in het spel is. Overname van een bedrijf gevolgd door inbreng (voortzetten van dit bedrijf in) een BV is geen probleem. Geen sprake van overdrachtsbelasting dus.

Dat is wel het geval bij overdracht van aandelen van een landbouw-BV gevolgd door een latere overdracht van de onroerende zaak (het agrarische woonhuis, stallen, loodsen, enz.) aan dat familielid. Ook indien een onderneming wordt overgedaan en later nog eens een onroerende zaak wordt overgedragen kan dit meestal niet zonder heffing van overdrachtsbelasting geschieden. Conclusie moet zijn dat het werken met een BV de vrijstelling voor familieovernames meestal erg lastig maakt. Bespreek dit dus goed met uw adviseur voordat de overname is afgerond!

Tip. Indien de kinderen uw onderneming willen gaan overnemen en zij daarvoor een BV gebruiken, kunnen problemen ontstaan voor de overdrachtsbelasting. Bekijk in dit geval voordat de overname wordt afgerond de voor de overname meest optimale rechtsvorm.

Overdracht onderneming via maatschap. Als een onderneming wordt overgedragen, en de overnemer direct daarna met iemand anders een maatschap aangaat, is de vrijstelling van 6% overdrachtsbelasting niet van toepassing. Er wordt namelijk niet voldaan aan de verplichting de overgenomen onderneming (alleen) voort te zetten. Dit is het zogenaamde ‘voortzettingsvereiste’.

Tip. Het is handig om te weten dat de fiscus goedkeurt dat als de overnemer met een ander (gezamenlijk) familielid de samenwerking aangaat, de belastingvrijstelling van 6% overdrachtsbelasting wel van toepassing is.

Voorbeeld. Opa draagt de onderneming over aan zijn kleinzoon. Die start daarna een maatschap met een ander kleinkind van opa. Normaal gesproken zou dit problemen opleveren omdat niet wordt voldaan aan het voortzettingsvereiste. Het aangaan van deze maatschap brengt de vrijstelling niet in gevaar want beide maten zijn volle neven.

Grond en geen opstallen?

Splitsing van de onderneming kan problemen opleveren als iemand alleen maar grond en dus geen opstallen verkrijgt. Voor deze situatie wordt de vrijstelling toch verleend.

Erfgenaam. Ook de overdracht van onroerend goed door een erfgenaam (vaak de weduwe) aan iemand die tot aan het overlijden met de erflater in een maatschap samenwerkte kan profiteren van de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting.

Tip. Belangrijk is ook de vrijstelling die geldt voor de overdrachtsbelasting voor de doorlevering van gronden door de pachter en de gevolgen van de overdracht van gronden aan BBL (Bureau Beheer Landbouwgronden).

Als een onderneming wordt overgedragen, en de overnemer direct met iemand een maatschap aangaat, geldt de vrijstelling van 6% overdrachtsbelasting niet. Als de overnemer in maatschapsvorm met een ander (gezamenlijk) familielid gaat, geldt de belastingvrijstelling wel.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01