Een overhaast besluit …
Na een ruzie op de werkvloer vertrekt uw medewerker met de mededeling: “Ik stop met werken”. De volgende dag meldt hij zich ziek. U vindt dat hij ontslag heeft genomen en wilt hem daaraan houden. Wat komt daarbij kijken?
Waar moet u rekening mee houden?
Als uw medewerker op stel en sprong de werkplek verlaat, bijvoorbeeld na een woordenwisseling, is het goed voorzichtig te zijn met deze ontslagname. Want rechters zijn streng als zij de vraag moeten beantwoorden of een medewerker zijn contract vrijwillig heeft opgezegd.
Medewerkers worden altijd beschermd! Dit is een veelgehoorde klacht van ondernemers. En inderdaad, medewerkers worden in dit soort situaties in bescherming genomen. Dit is vooral omdat zo’n beslissing vaak impulsief wordt genomen en de gevolgen voor de medewerker zeer ernstig zijn. Immers, een medewerker die ontslag neemt verliest niet alleen zijn recht op loon, maar ook zijn recht op een WW-uitkering. Juist omdat de belangen van de medewerker zo groot zijn, zult u als werkgever er niet snel van uit mogen gaan dat uw medewerker inderdaad ontslag wil nemen. In de praktijk gaan werkgevers hier vaak in de fout, en dat kan duur uitpakken.
Zo loopt dat soms
De medewerker uit ons voorbeeld had zijn werkgever de volgende dag laten weten dat hij géén ontslag had genomen en had zich ziek gemeld. De werkgever was van mening dat de medewerker wel ontslag had genomen en legde de ziekmelding naast zich neer. De medewerker vroeg de rechter om te beslissen dat de werkgever het loon moest doorbetalen.
Uiteindelijk moest het Hof in Den Bosch (LJN: BA2849) een beslissing nemen in deze zaak. Het Hof oordeelde dat deze werkgever er niet zomaar van uit had mogen gaan dat de medewerker ontslag wilde nemen. Deze werkgever had er rekening mee moeten houden dat de medewerker door de ruzie emotioneel was. Daarnaast had de opmerking ‘ik stop met werken’ ook bedoeld kunnen zijn om aan te geven dat het werk voor die dag erop zat. En tot slot had de medewerker de volgende dag in een brief aangegeven dat hij geen ontslag had genomen.
Kortom, de werkgever heeft hier te snel aangenomen dat de medewerker ontslag had genomen. Hij moet dan ook het loon doorbetalen, inclusief rente en een boete voor te laat betalen.
Voorkomen is beter dan genezen
Natuurlijk is niet alles te voorkomen, maar met een aantal simpele tips kunnen wij u veel ellende besparen.
Tip 1. Geef uw medewerker een afkoelingsperiode, zeker als hij het ontslag nam ‘met een waas voor zijn ogen’.
Tip 2. Wijs uw medewerker erop dat hij geen recht heeft op een WW-uitkering als hij uit eigen beweging ontslag neemt. Bevestig dit ook schriftelijk.
Tip 3. Neem in deze schriftelijke bevestiging verder op wat er gebeurd is. Beschrijf de situatie en geef aan dat u ervan uitgaat dat hij ontslag heeft genomen. Geef hem de mogelijkheid zich vóór een bepaald moment te melden om zijn werk te hervatten.
Een voorbeeld van een brief waarin u een ontslagname bevestigt, kunt u gratis downloaden van http://personeel.indicator.nl (PS 12.20.05).
Tip 4. Als uw medewerker, zoals de medewerker in ons voorbeeld, terugkomt op zijn ontslagname zit er niet anders op dan hem weer op het werk toe te laten. Vraag deskundig advies als u hem tóch wilt ontslaan.