FISCALE WINST - 20.09.2007

Duidelijkheid over waardering bedrijfswoning

De staatssecretaris heeft onlangs een nieuw Besluit uitgevaardigd over de waardering van de bedrijfswoning bij overbrenging van deze woning van het ondernemingsvermogen naar het privévermogen. Wat speelt er?

Fiscale afrekening. Indien u als ondernemer uw bedrijfswoning van uw ondernemingsvermogen overbrengt naar uw privévermogen, dan moet u afrekenen over het verschil tussen de waarde in het economische verkeer en de boekwaarde van die woning. Als ondernemer heeft u dus belang bij een lage waardering bij overgang van de woning naar privé. Die overgang kan verplicht zijn, bijvoorbeeld omdat u uw onderneming staakt (beëindigt), maar ook vrijwillig.

Zelfbewoning. In 2000 heeft de Hoge Raad beslist dat als de ondernemer in de woning woont en blijft wonen, deze zelfbewoning een waardedrukkende factor is bij de bepaling van de waarde in het economische verkeer.

Nieuw Besluit. Na deze beslissing van de Hoge Raad is nogal wat onduidelijkheid ontstaan over de waardering van de bedrijfswoning. De staatssecretaris heeft deze onduidelijkheid in een nieuw Besluit willen wegnemen.

Verplichte overgang naar privé

Waardedrukkende factor. Bij verplichte overgang van de bedrijfswoning naar privé, neemt de Belastingdienst een waardedrukkende factor op de waarde in het economische verkeer in aanmerking van:

• 35%, bij een leeftijd tot en met 60 jaar;

• 35% minus 1% voor elk jaar dat de leeftijd hoger is dan 60 jaar;

• 25% bij een leeftijd vanaf 70 jaar.

Let op. De woning moet wel bestemd zijn voor duurzame zelfbewoning. Wacht daarom met eventuele verhuisplannen totdat de Belastingdienst de belastingaangifte van het jaar van overgang van de woning definitief geregeld heeft. Doet u dat niet, dan kunt u problemen verwachten.

Vrijwillige overgang naar privé

Bij bijzondere omstandigheden mag u uw bedrijfswoning vrijwillig naar privé overbrengen. Denk daarbij aan nieuwe wetgeving of rechtspraak. Als deze woning bestemd is om te (blijven) dienen als bedrijfswoning voor uw bedrijf, dan mag rekening gehouden worden met een waardedrukkende factor van 20%.

Tip. Stel, u verwacht een forse waardestijging over enkele jaren (om wat voor reden dan ook). Dan kunt u ervoor zorgen dat de woning nu naar privé schuift (voor een lage waarde), door de woning niet meer zakelijk te gebruiken. Als dat mogelijk is (wat niet altijd het geval zal zijn), kan dat een flinke belastingbesparing opleveren.

Rentedragend uitstel

U kunt voor de inkomstenbelasting die bij de staking van de onderneming verschuldigd is over de meerwaarde van de bedrijfswoning, maximaal tien jaar rentedragend uitstel van betaling krijgen. U krijgt dit uitstel alleen als u na het moment van staken, buiten de voormalige ondernemerswoning, onvoldoende financiële middelen heeft waarmee u de belasting kunt voldoen.

Let op. Het is overigens niet altijd voordelig van het uitstel gebruik te maken. U moet dan immers invorderingsrente aan de Belastingdienst betalen. Bovendien is de belastingschuld niet aftrekbaar in box 3.

U kunt het besproken Besluit downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 12.14.07).

Het besproken Besluit kan u een flinke besparing van inkomstenbelasting opleveren, vooral als u ruim voor een eventuele verhuizing uit uw bedrijfswoning een beroep op dit Besluit doet.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01