VERKOOP - 14.09.2007

Discussie over makelaarscourtage

Een verkoper heeft een conflict met zijn makelaar en zegt de overeenkomst met de makelaar op. De notaris stuurt een pro-forma-afrekening met daarop de makelaarscourtage. De verkoper is het daar niet mee eens. Wat nu?

Courtage

Het is gebruikelijk dat uw courtagenota bij het notarieel transport van de woning wordt voldaan via de notaris. Maar wat moet de notaris doen als de verkoper hem vertelt dat hij de courtagenota niet mag verrekenen?

Procedure

Het Gerechtshof Amsterdam heeft hierover onlangs (nr. 24/207 NOT) een uitspraak gedaan. Wat was nu het geval? Vergoossen verkocht via Makelaar Maat zijn woning. De levering is gepland op 30 december 2005. Een week voor de geplande levering stuurt de notaris een pro-formanota van afrekening naar Vergoossen.

Op deze afrekening staat een bedrag van € 5.000,- aan courtage van Maat vermeld. Vergoossen neemt contact op met de notaris en vertelt hem dat hij een conflict heeft met Maat. De notaris mag van Vergoossen de courtage niet aan Maat betalen. De notaris maakt een nieuwe pro-formanota waarbij hij aangeeft dat de courtage nu bij hem in depot blijft staan.

Geen depot. Vergoossen is het hier niet mee eens en meldt nogmaals dat hij dit niet wil. Nadat de notaris contact heeft opgenomen met Maat, heeft hij de courtage van de nota verwijderd en is de woning op 30 december 2005 overgedragen.

Klacht

Vergoossen vindt het echter niet netjes wat de notaris heeft gedaan. Hij is van mening dat de notaris partij heeft gekozen voor Maat en daardoor niet meer onpartijdig en onafhankelijk is. De Kamer van Toezicht vindt de klacht van Vergoossen gegrond. De notaris stelt beroep in.

Het Hof spreekt zich uit

Standaardgebruik. Allereerst merkt het Hof op dat het in de praktijk niet ongebruikelijk is dat de courtagenota van de makelaar wordt opgevoerd op de nota van afrekening van de notaris. Dit is ook logisch nu dit in de praktijk vrijwel standaard gebeurt en ook standaard in de opdrachtbevestiging staat van de makelaar.

Echter, toen Vergoossen de notaris kenbaar had gemaakt bezwaar te hebben tegen verrekening van de courtagenota, mocht de notaris er niet meer van uitgaan dat Vergoossen in zou stemmen met verrekening van de courtagenota.

Ongeoorloofde druk. De rechter geeft daarbij aan dat hij de notaris verwijt dat hij druk op Vergoossen heeft uitgeoefend om in te stemmen met verrekening van de courtagenota (of het in depot houden van het bedrag van de courtage).

Pas nadat de notaris met Maat contact heeft opgenomen, heeft de notaris de courtagenota verwijderd van de afrekening. Door op deze manier te handelen heeft de notaris de indruk gewekt meer oog voor de belangen van Maat te hebben dan voor die van Vergoossen. De klacht tegen de notaris wordt dan ook gegrond verklaard.

Geen schijn van partijdigheid

Deze uitspraak onderstreept nogmaals het uitgangspunt dat een notaris onafhankelijk en onpartijdig dient te zijn.

Tip. Leg in de overeenkomst van opdracht vast dat de courtage moet worden betaald via de nota van afrekening van de notaris.

Houd er echter als makelaar rekening mee dat uw courtage niet door de notaris kan worden verwerkt op de afrekening, als u een conflict heeft met uw opdrachtgever.

Als u een conflict heeft met uw opdrachtgever, zal de notaris uw courtage niet op de afrekening kunnen opnemen. U zult dan zelf bij uw opdrachtgever uw nota moeten innen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01