PRIVé - 28.09.2007

Beleggen, maar dan zonder risico?

Beleggen is risico lopen. Dat zag u laatst wel toen beleggers hun winsten zagen verdampen toen de koersen kelderden. Kon u maar kiezen voor de lusten zonder de lasten. Bestaat ‘veilig beleggen’ eigenlijk wel?

Menig belegger weet het nog … Vorige maand was het weer goed mis. Beleggers zagen hun winst over 2007 in een paar dagen verdampen. Als de beurs daalt dan neemt toch ook de waarde van de aandelenportefeuille af, toch? Of kan het ook anders, veiliger zeg maar? Ja, lees maar verder.

Wat dacht u van ‘risico spreiden’?

Als u in aandelen belegt, dan loopt u een risico. U weet immers niet van tevoren hoe uw beleggingsresultaat zal worden. De (speculatie)winst is onbekend, maar ook het mogelijk verlies is onzeker. Tevens hangt de mate van risico af van de soort aandelen waarin u belegt. Aandelen in de sector Biotechnologie hebben nu eenmaal meer risico dan aandelen in de financiële sector.

Tip. Als u in aandelen belegt, zorg er dan voor dat u een goede spreiding heeft over de verschillende sectoren. Wed dus niet op één paard, zeg maar.

Zijn er ook aandelen zonder risico?

Er zijn ook beleggingsfondsen die beleggen in aandelen waarvan vooraf de minimale eindwaarde bekend is. Dit betekent dat u nu wel van tevoren weet wat uw minimale opbrengst is. Dit is ook het geval als de beurs flink gedaald is.

Tip. Bij beleggen in aandelen met garantiekapitaal krijgt u op het einde van de looptijd altijd de minimale eindwaarde uitgekeerd. En als de beurs gestegen is, ontvangt u daarnaast tóch een deel van de koerswinst. Een rekenvoorbeeld zal dat duidelijker maken.

Stel, u belegt voor 10.000,- in de ING Bank Liric Top 60. U belegt dan met dit aandeel in de 60 ‘grootste’ bedrijven van de wereld. Op het einde van de looptijd (5 maart 2012) ontvangt u altijd minimaal 9.000,- terug. Dit is uw garantiewaarde. Als de beurs de komende vijf jaren elk jaar met 10% stijgt, dan krijgt u deze stijging ook uitgekeerd. U ontvangt dus op het einde van de looptijd circa 15.000,-.

Als de beurs in de komende vijf jaar gedaald is met bijvoorbeeld 50%, dan ontvangt u toch het garantiekapitaal ad 9.000,- op het einde van de looptijd.

Zijn er meer garantieproducten?

Natuurlijk zijn er heel veel andere ‘garantieproducten’ waaruit u zou kunnen kiezen.

Bijvoorbeeld:

• Barclays Top 10 Duurzaam II;

• Robeco Emerging Mix;

• ABN AMRO Safe 100 AEX.

Let op. Elk product heeft zijn eigen kenmerken. Deze kenmerken hebben betrekking op de hoogte van garantie, de wijze van beleggen en de verschillende looptijden.

Er is één nadeel

Door te beleggen in bijvoorbeeld een van deze producten, kunt u toch profiteren van de koerswinst op de aandelenbeurzen. En uw verlies blijft beperkt als de aandelenbeurs flink daalt. Die garantie betaalt u wel zelf! Hoe? Dat verschilt per product.

Bij de ING Liric ontvangt u geen dividend, zodat u in de komende vijf jaren een opbrengst mist van circa 15%. Ook de ABN Amro Safe 100 AEX geeft geen dividend.

Bij de Robeco Emerging Mix Note is het ingewikkelder. Bij koersdalingen zult u snel op de garantie (90% van uw inleg) terechtkomen.

Bij Barclays Top10 Duurzaam II wordt een deel van het te behalen rendement opgeofferd voor de aankoop van beschermende optiecontracten.

Wilt u beleggen met zekerheid? Dat kan! Beleg dan in aandelenproducten met een garantie. U belegt dan met zekerheid. Die garantie betaalt u wel zelf. Bekijk de voorwaarden voordat u het product koopt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01