Bij de kantonrechter … en dan?
Het is absoluut noodzakelijk om snel afscheid te nemen van deze medewerker. U komt er met elkaar niet uit en de gang naar de kantonrechter is de enige mogelijkheid. Waar moet u rekening mee houden bij de zitting?
Hoe verloopt de procedure
Kan ik dat zelf? Als u besluit de zaak voor te leggen aan de kantonrechter dan zou u dit zelf kunnen doen. Procedures bij de kantonrechter mogen door betrokkenen zelf worden gevoerd. Maar u begrijpt het al, het is verstandig hiervoor een vakman in te schakelen. Deze adviseur heeft in ieder geval zo veel mogelijk informatie nodig over de reden van het ontslag. Tip. Verzamel zo veel mogelijk gegevens voordat u de zaak aan een adviseur voorlegt. Een goed opgebouwd dossier kan uw adviseur tijdwinst opleveren en u een lagere nota. Bedenk daarbij dat u maar één kans heeft, tegen de beslissing van de kantonrechter is géén beroep mogelijk!
Nadat het verzoekschrift is ingediend wordt door de kantonrechter een datum gepland voor de zogenaamde ‘mondelinge behandeling’. Doorgaans hanteren kantonrechters een strakke planning voor deze zittingen. Let op. Houd er rekening mee dat vaak niet meer dan één uur voor de totale zitting (inclusief onderhandeling) wordt ingeruimd.
De kantonrechter wil vooral aanvullende informatie krijgen van beide partijen. Uw medewerker zal meestal schriftelijk verweer hebben gevoerd tegen uw verzoekschrift, maar hij is hiertoe niet verplicht. Hij is - net als u - wel verplicht deze zitting bij te wonen.
Hoe verloopt zo’n zitting?
Informeel karakter. Een zitting bij de kantonrechter verloopt over het algemeen informeel. Natuurlijk is de omgeving allerminst informeel, maar tijdens de zitting heeft de kantonrechter alle vrijheid om informatie van u beiden te verkrijgen. Zo zal de ene kantonrechter direct met de deur in huis vallen en allerlei vragen aan u beiden stellen. Een andere kantonrechter zal meteen uw antwoord willen horen op het verweer van uw medewerker en pas daarna zijn vragen stellen. Vaak zal uw adviseur van tevoren al iets op papier zetten in een zogenaamde ‘pleitnotitie’.
Wat moet u doen en wat vooral niet?
Uw goeie pak? Omdat de zitting bij de kantonrechter doorgaans informeel verloopt is er geen enkele reden uw zondagse pak uit de kast te halen. Belangrijk is dat u zich op uw gemak voelt.
Modderworstelen. Vaak worden tijdens de zitting allerlei negatieve zaken over u, uw bedrijf, uw medewerkers of zelfs uw familie geroepen. Het is dan belangrijk vooral rustig te blijven. Laat het woord vooral door uw adviseur voeren, tenminste als de kantonrechter dit toelaat. Vaak willen kantonrechters het antwoord rechtstreeks van u horen. Antwoord kort en zakelijk op de vragen van de kantonrechter. Tip. Zorg dat u beslagen ten ijs komt en over zo veel mogelijk informatie beschikt. Let op. Als u nog nieuwe bewijsstukken wilt overleggen dan moet u dit enkele dagen vóór de zitting doen. U moet deze stukken dan ook naar uw medewerker sturen. Laat u vooral niet verleiden met modder te gaan gooien. Zoals gezegd: dit maakt doorgaans geen goede indruk op de kantonrechter en kan u duur komen te staan.
De gang op. Het is gebruikelijk dat de kantonrechter u een laatste kans geeft met uw werknemer een vreedzame oplossing te bereiken. Hiervoor zal hij de zitting schorsen en partijen ‘de gang op sturen’ om daar nog eens met elkaar te overleggen over een minnelijke regeling. Tip. Laat de onderhandeling zo veel mogelijk aan uw adviseur over. Bedenk vóóraf hoever u wilt gaan.
Als u er met elkaar ‘uitkomt’ zullen partijen dit aan de kantonrechter meedelen en zal hij de regeling opnemen in zijn beslissing. Lukt het niet, dan zal de kantonrechter binnen twee weken een beslissing (beschikking) aan u sturen.