BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 09.02.2006

Wat zit er verder nog in het vat voor de RUSsen?

In T&A Belastingen meldden wij al dat de RUS-sen (Reserve Uitgesteld Salaris) Nederland gaan verlaten. Wat speelt er met RUS en VUT?

Het leek er altijd al op datde combinatie RUS, VUT en DGA (directeur-grootaandeelhouder) in de ogen van de fiscus niet echt de schoonheidsprijs verdiende. De vraag is nu hoe vanaf 1 januari 2006 omgegaan moet worden met bestaande RUS-sen en bestaande VUT-voorzieningen.

Wat gaat in een hoog tempo? VUT en prepensioen worden op dit moment in een hoog tempo afgebouwd. Eerder stoppen met werken is prima, zo vindt de fiscus, maar niet op kosten van het Rijk.

Nog niet opnemen. De DGA krijgt hierbij bijzondere aandacht. Hij heeft immers planningsmogelijkheden bij zijn eigen B.V. Zo had de DGA de mogelijkheid om maximaal 10% van zijn salaris bij zijn B.V. ‘te parkeren’. Wel aftrekbaar bij de B.V. en over dit nog niet opgenomen gedeelte was hij nog geen loon- en inkomstenbelasting verschuldigd. Zie hier de RUS.

Let op. In de praktijk blijkt soms het volledige bedrag van de RUS ten laste van het resultaat van de B.V. te zijn gebracht. Dat is niet juist. U mag immers niet meer dan de contante waarde van de vordering van de DGA opvoeren.

Exit RUS en VUT

De wetgever zag het er al van komen dat in de praktijk veel RUS-sen als VUT-potje gebruikt zouden gaan worden. En dat wilde men voorkomen. Vandaar dat u (of beter gezegd: uw B.V.) vanaf 1 januari 2006 niets meer in een RUS-potje kunt stoppen. Tip. De bestaande RUS mag nog wel jaarlijks worden opgerent.

Zoals bekend heeft verder de VUT een flinke veer moeten laten.

Het is trouwens niet verboden (strafbaar!) om nog te doteren. U kunt het nog wel doen, maar het levert geen aftrekpost in de vennootschapsbelasting meer op. Terwijl wel in de loonbelasting onmiddellijk geheven wordt! Daarmee is de RUS feitelijk de nek omgedraaid.

Hetzelfde geldt voor dotaties in de VUT-pot. Ook niet meer aftrekbaar, wel belastbaar, en dus feitelijk ten einde.

Uitzondering. Een uitzondering is er slechts in die situatie dat de VUT-gerechtigde op 31 december 2004 55 jaar of ouder is. Of wanneer er enkel uitgekeerd wordt aan personen waaraan vóór 31 december 2005 al werd uitgekeerd. Dan geldt er een overgangsregeling voor de VUT, en kunt u aftrekbaar (en voor de werknemer resp. DGA vooralsnog onbelast) blijven doteren aan uw VUT.

Bestaande RUS

Maar wat nu met de op 31-12-2005 bestaande RUS? Stel dat die op die datum € 100.000,- was. Moeten u of de B.V. daar onmiddellijk over af­rekenen? Neen, dat blijkt gelukkig niet het geval te zijn. Weliswaar is doteren niet meer mogelijk, maar vrijval (het leegschudden en toevoegen van de inhoud van de RUS-pot aan de winst) is niet aan de orde. Let op. Een uitzondering hierop moet gemaakt worden indien de RUS tevens is aan te merken als een VUT-regeling (zie hierna).

Bestaande VUT

Leegmaken? Leegschudden is dus wel aan de orde voor VUT-potten die niet onder de hiervoor genoemde overgangsregeling vallen. Eventueel op 31 december 2005 bestaande VUT-voorzieningen of VUT-egalisatiereserves ten behoeve van DGA’s vallen vrij op 1 januari 2006, behalve voor zover deze zien op VUT-regelingen die onder het overgangsrecht in de loonbelastingsfeer vallen.

RUS en VUT zijn fini. De bestaande RUS hoeft in principe niet vrij te vallen. Voor de VUT-gerechtigde die op 31 december 2004 55 jaar of ouder was of als er enkel uitgekeerd wordt aan personen waaraan vóór 31 december 2005 al werd uitgekeerd, geldt een overgangsregeling voor de VUT.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01