PERSONEELSBELEID - 28.02.2006

Evaluatie: niet te uitbundig

In het eerste kwartaal van elk jaar voert u beoordelingsgesprekken met uw werknemers. De ‘verbeterpunten’ laat u door uw werknemer ondertekenen. Maar kan een té positieve beoordeling bij een ontslag tegen u gebruikt worden?

Elk jaar beoordeelt u ergens in het eerste kwartaal hoe uw werknemers in het afgelopen jaar gefunctioneerd hebben. Heeft een werknemer goed gefunctioneerd dan zit daar voor hem of haar wellicht ook een loonsverhoging of een bonus aan vast. Er hangt daarom voor uw werknemer nogal wat van de beoordeling af.

Goed gedaan! Stel nu, u bent zeer tevreden over een bepaalde werknemer. U geeft hem een zeer goede beoordeling en dito loonsverhoging. Kan zo’n goede beoordeling dan bij een eventuele ontslagzaak tegen u gebruikt worden?

Het beoordelingsformulier

Het beoordelingsformulier is een handige manier om het functioneren van uw werknemer vast te leggen. Bijkomend voordeel is dat het (door uw werknemer voor akkoord ondertekende) formulier later als bewijs kan dienen in een ontslagprocedure. Want als u op een gegeven moment uw werknemer wilt laten gaan omdat hij bijvoorbeeld niet goed blijkt te functioneren, dan kunt u met de beoordelingsformulieren aantonen dat u hem op tijd gewaarschuwd heeft. En u kunt aantonen dat u hem kansen heeft gegeven om zijn functioneren te verbeteren. Tip. Laat uw werknemer dus altijd ‘voor akkoord’ tekenen. Is hij het niet eens met de beoordeling, laat hem dan desnoods ‘voor gezien’ tekenen. Daarmee staat u altijd nog sterker dan met een niet-ondertekend exemplaar.

Het kan tegen u werken …

Een aantal slechte beoordelingen kunnen uw ‘zaak’ tegen een werknemer dus sterker maken. Maar het mes snijdt aan twee kanten. Door u alleen maar positief uit te laten over een werknemer, geeft u dus aan dat u zeer tevreden bent over zijn functioneren. Maar begint uw werknemer na zijn laatste positieve evaluatie ineens de kantjes er vanaf te lopen? Dan kunt u hem nog wel altijd ontslaan, ook al heeft hij een positieve evaluatie gehad. Maar u staat dan wel minder sterk.

Maar u was toch zo tevreden? Vraagt u de rechter om de arbeidsovereenkomst te beëindigen dan zal hij u tegenwerpen dat u toch altijd zeer tevreden was over uw werknemer.

Let op. Besluit de rechter toch de arbeidsovereenkomst te beëindigen, dan zal dit vaak gepaard gaan met een hogere ontslagvergoeding. De rechter kan namelijk bij het bepalen van de hoogte van die vergoeding rekening houden met het feit dat de werknemer in het verleden altijd goed werk heeft geleverd.

Waar moet u dus op letten?

Zorg er dus altijd voor dat er in het beoordelingsformulier niet alléén maar positieve punten staan. Schets een globaal beeld van het functioneren van uw werknemer met goede en minder goede kanten. Dat is beter dan uw werknemer te ‘sparen’ door alleen maar positief te zijn. Tip. U zou zelfs kunnen overwegen om ‘standaard’ een bepaald ‘verbeterpunt’ op te nemen in het beoordelingsformulier.

Wees gedetailleerd! Wees gedetailleerd in uw omschrijving. Dus omschrijf het functioneren niet alleen met ‘erg goed’, maar bijvoorbeeld: Jan doet zijn werk met veel plezier en wordt gewaardeerd door onze klanten en door zijn collegas. Maar hij zou zich wel zakelijker mogen opstellen.

Tip. In een eventuele ontslagprocedure kunt u dan aanvoeren dat Jan te weinig oog heeft voor de commerciële kant van zijn functie, die juist heel belangrijk is.

Benoem in uw beoordelingen ook de minder goede kanten van uw werknemer. Bij een ontslag van uw werknemer zal een (te) positieve beoordeling tegen u gebruikt worden en dat kan u veel geld kosten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01