RECHT VAN DE WERKPLEK - 14.02.2006

Concurrentiebeding vervallen?

Uw werknemer wil uw bedrijf gaan verlaten en voor een concurrent gaan werken. Maar u heeft met hem een concurrentiebeding afgesproken; dat stond in het eerste tijdelijke contract. Maar in zijn huidige contract staat het niet. En nu?

Er zijn twee ‘formele’ eisen waaraan een concurrentiebeding moet voldoen. Het moet:

• overeengekomen zijn met een meerderjarige, en

• schriftelijk zijn vastgelegd in een overeenkomst.

Stel, uw werknemer treedt bij u in dienst en u neemt in de arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding op. Daarmee is het concurrentiebeding schriftelijk overeengekomen en is dus geldig.

Dit is de praktijk …

Maar wat gebeurt er nu vaak in de praktijk als het contract verlengd wordt? Dan krijgt de werknemer een brief of een aanvulling waarop staat dat zijn contract wordt verlengd voor bepaalde of onbepaalde tijd ‘onder dezelfde voorwaarden’. Het gevolg? Uw werknemer heeft dan een nieuw contract voor bepaalde of onbepaalde tijd. Maar in dat nieuwe contract is het concurrentiebeding niet nog eens expliciet schriftelijk overeengekomen. En nu, op het moment dat uw werknemer heeft aangegeven dat hij naar een concurrent wil vertrekken, vraagt u zich af of het concurrentiebeding nog wel geldt …

Een recent voorbeeld. Onlangs moest de kantonrechter te Dordrecht een oordeel geven over deze vraag (zaaknr. 166195). De werkneemster van een deurwaarderskantoor wilde vertrekken naar een concurrent. Zij stelde dat het concurrentiebeding niet meer gold omdat dit in haar huidige contract voor onbepaalde tijd niet expliciet was opgenomen. Volgens de werkgever waren echter alle arbeidsvoorwaarden, dus ook het concurrentiebeding, voortgezet toen de werkneemster van een tijdelijk naar een ‘vast’ contract ging. De mogelijke nieuwe werkgever was een directe concurrent en de werkneemster kende alle relaties, tarieven en werkwijzen … Voor de ‘oude’ werkgever was het dus erg belangrijk dat hij zijn werkneemster aan het concurrentiebeding kon houden.

Zo ziet de rechter dat …

De rechter oordeelde dat in de aanvullende overeenkomst uitdrukkelijk was opgenomen dat het jaarcontract zou worden voortgezet onder dezelfde voorwaarden en bepalingen. De werkneemster was hiermee akkoord gegaan en dus was zij er volgens de rechter ook mee akkoord gegaan dat het concurrentiebeding zou blijven gelden. Aangezien de functie van de werkneemster hetzelfde was gebleven, bleef het concurrentiebeding gewoon nog geldig.

Het oordeel. Omdat de werkneemster kort in dienst was geweest, bepaalde de rechter dat het concurrentiebeding tot maximaal één jaar (in plaats van twee) na uitdiensttreding zou gelden. Maar de werkgever kreeg dus wel mooi gelijk.

Wat betekent dit voor u?

Gelukkig voor u, pech voor uw werknemer; het concurrentiebeding blijft dus gewoon gelden als u de oude arbeidsovereenkomst ‘onder dezelfde voorwaarden’ heeft verlengd. Indien u uw werknemer toch de volledige tekst van een arbeidscontract laat tekenen, lijkt het ons vanzelfsprekend dat daarin ook het concurrentiebeding uitdrukkelijk is opgenomen.

Andere functie. Krijgt uw werknemer bij de verlenging van het contract meteen ook een andere functie, dan moet u het concurrentiebeding in alle gevallen opnieuw schriftelijk overeenkomen.

Een concurrentiebeding moet schriftelijk worden overeengekomen. Maar verlengt u een overeenkomst zonder opnieuw een concurrentiebeding op schrift te zetten, dan blijft volgens de rechter het ‘oude’ beding gewoon gelden. Tenminste, als de werkzaamheden verder hetzelfde blijven.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01