VERZEKERINGEN - 24.04.2025

Schade door graafwerkzaamheden gedekt?

In Nederland ligt ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. Uit gegevens van het Kabel en Leiding Overleg (KLO) blijkt dat het aantal graafschades in 2024 is opgelopen naar ongeveer 50.000 per jaar. Is dit verzekerd?

Schade aan kabels en leidingen. De directe herstelkosten aan kabels en leidingen wordt door het KLO geschat op zo’n € 50 miljoen per jaar. De indirecte schade, bijv. door stroomonderbrekingen, is daarin nog niet eens meegerekend. Uit cijfers van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) blijkt dat driekwart van de schades aan kabels en leidingen wordt veroorzaakt doordat de kabel/leiding niet of onvoldoende is gelokaliseerd.

Verzekeringen

Bij kabel- en leidingschades kunt u te maken krijgen met verschillende verzekeringen:

  • Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB);
  • Construction All Risk (CAR);
  • Wet aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM).

Welke verzekering aanspreken? Meestal worden kabel- en leidingschades veroorzaakt met graafwerkzaamheden door graafmachines. Op een AVB is schade door motorvoertuigen uitgesloten. Veroorzaakt u dus een schade met een kraan, dan zal de schade dus geclaimd moeten worden op de WAM-verzekering van de kraan en niet op de AVB. Let op 1.  Als de kraanmachinist onjuiste informatie krijgt van de grondwerker, kan het zijn dat de schade deels door de AVB en deels door de WAM-verzekeraar gedragen moet worden. Dit wordt het regierisico genoemd. Let op 2.  Bent u met een schep aan het graven en veroorzaakt u een schade, dan is er geen sprake van schade door een motorvoertuig en moet u de AVB aanspreken.

CAR-verzekering. Met een CAR-verzekering verzekert u onder andere materiële schade die ontstaat tijdens de bouw of montage van gebouwen, wegen, bruggen en installaties. Een van de dekkingen die u op een CAR kunt verzekeren, is aansprakelijkheid. Maar ook hier is schade door motorvoertuigen uitgesloten. Let op.  Met een AVB-dekking op een CAR kan er sprake zijn van een dubbele dekking als u ook een aparte AVB heeft.

Preventiemaatregelen

KLIC-melding. Graven in de grond is aan regels gebonden, bijv. op basis van de WIBON (Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken). De WIBON is nader uitgewerkt in de CROW 500-richtlijn. De naleving van deze richtlijn wordt via audits gecontroleerd door de RDI. Een van de verplichtingen is het doen van een KLIC-melding bij machinaal graven. KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Alleen als u handmatig graaft tot een diepte van 40 centimeter, hoeft u geen KLIC-melding te doen. Let op.  Als bij een schade blijkt dat u niet aan de wettelijke eisen heeft voldaan, kunt u een boete krijgen. Maar ook de betrokken netbeheerder en degene die schade lijdt, kunnen u aanspreken. Er kan zelfs sprake zijn van strafrechtelijke vervolging.

Eisen verzekeraars. Verzekeraars hanteren op werkmaterieelpolissen de clausule dat voorafgaand aan de graafwerkzaamheden onderzoek gedaan moet worden naar de ligging van kabels en leidingen via een KLIC-melding en dat de gegevens van deze melding gecontroleerd moeten worden. Voldoet u daar niet aan, dan vervalt het recht op een schadevergoeding.

Onderaannemers. Stel dat bij een project meerdere partijen zijn betrokken. Er kan dan discussie komen over wie er verantwoordelijk is. Op de AVB en/of de CAR van de hoofdaannemer zal op basis van de eerdergenoemde uitsluiting voor motorvoertuigen vaak geen claim mogelijk zijn, tenzij er sprake is van een gedekt regierisico. Is daar geen sprake van, dan zal de schade op de WAM-verzekering van de kraan moeten worden geclaimd.

Kabel- en leidingschades kunnen tot forse claims leiden. Voldoe aan de CROW 500-richtlijn. Als u met hoofd- en onderaannemers heeft te maken, maak dan goede schriftelijke afspraken, onder meer over wie de KLIC-melding doet.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01