Mag fiscus documenten geheimhouden?
Wat is er gebeurd? De Belastingdienst heeft op basis van artikel 8:29 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) een verzoek ingediend bij de geheimhoudingskamer (ECLI:NL:RBZWB:2025:871) . Dit wetsartikel biedt de mogelijkheid om documenten geheel of gedeeltelijk geheim te houden als daar gewichtige redenen voor zijn. De documenten die de Belastingdienst wilde geheimhouden, betroffen vijf e-mailberichten, een intern memo, klikbrieven en correspondentie met en over klikkers en een nadere toelichting over geheimhouding van de Belastingdienst.
Redenen. De Belastingdienst voerde verschillende redenen aan voor de geheimhouding. Ten aanzien van de e-mailberichten en het interne memo werd gesteld dat intern beraad vrij en vertrouwelijk moet kunnen plaatsvinden. Daarnaast bevatten sommige geheimgehouden passages informatie van derden of geen feitelijke informatie die relevant zou zijn voor de procedure. Wat betreft de klikbrieven en de correspondentie met en over klikkers, stelde de Belastingdienst dat openbaarmaking het risico met zich meebrengt dat de identiteit van de schrijvers bekend wordt. Dit zou volgens de inspecteur een bedreiging kunnen vormen voor hun veiligheid. De ondernemer, in deze zaak de belanghebbende, was het niet eens met de geheimhouding en diende een bezwaar in. Dit leidde ertoe dat de geheimhoudingskamer van de rechtbank de argumenten van beide partijen moest beoordelen.
Oordeel. De geheimhoudingskamer heeft geoordeeld dat de Belastingdienst de gevraagde documenten geheim mag houden. De belangrijkste overwegingen waren dat de identiteit van klikkers beschermd moet worden om hun veiligheid te waarborgen, dat intern juridisch overleg binnen de Belastingdienst geheim mag blijven zolang het geen feitelijke informatie bevat die relevant is voor de zaak en dat persoonlijke gegevens van medewerkers niet openbaar mogen worden gemaakt. Tip. Â De geheimhoudingskamer benadrukte echter wel dat intern beraad alleen geheim mag blijven zolang het geen feitelijke informatie bevat die de belanghebbende niet kent en die van invloed kan zijn op zijn verdediging. Als deze informatie wel in de documenten staat, kan het verdedigingsbelang zwaarder wegen dan het belang van geheimhouding.